Na konci dne s úsměvem…

Jestliže se na konci dne necítíte příjemně unaveni, vážně byste měli dostat druhou šanci udělat všechno proto, aby váš den stál vážně za to!“
Poslední dny jsem si během dne několikrát sám sobě pokládal velmi jednoduchou otázku: „Co si o tom, co teď zrovna dělám, pomyslím dnes večer a jak se budu cítit, až bude konec tohoto dne?“
Jestliže bych se měl rozhodnout mezi čtením internetových článků či novinek nebo psát, vím, co bych si vybral. Na konci dne bych byl mnohem šťastnější, kdybych si vybral psaní.
Pokud mám před sebou na stole hranolky a pizzu, nesmírně mě láká to sníst. Já však moc dobře vím, že mi to bude později líto, že jsem to snědl. A také o sobě vím, že mi není dobře po mastných jídlech. Ačkoliv to sám o sobě vím, jako kdybych to v tu chvíli zapomněl. Nestačím se ani divit a už mám půlku pizzy snědenou a v puse žvýkám hranolky…
Co rozhodně vím je, že na konci dne rozhodně nebudu litovat, že jsem strávil čas se svou manželkou nebo s dětmi. Čeho budu rozhodně litovat je, že jsem sledoval videa na internetu nebo jsem ztratil svůj drahocenný čas hraním počítačových her.
A zde je další příklad: Nebudu litovat, že jsem si nezacvičil. Budu však litovat, že jsem celý den proseděl.
Naučil jsem se mít nad svými každodenními výsledky tak trochu kontrolu. Vžil jsem se do role pozorovatele a sledoval sám sebe během dne. Můžete toho však docílit i jiným způsobem. Třeba tím, že si budete během dne pokládat jednoduchou otázku : „Budu na konci dne šťastný/á, když to udělám či neudělám? Nebudu toho večer náhodou litovat, že jsem to neudělal/a?“ Na konci dne se podívejte na svůj den jako celek a udělejte si takovou malou rekapitulaci, zda-li jste spokojeni s tím, čeho jste dosáhli.
Ohlédnutí se zpátky na váš den je skvělé. Nejlepší je se takto ohlédnout předtím než jdete do postele – není to nic složitého. Stačí se zamyslet nad dnem, který jste právě prožili, a ve své hlavě udělat rychlou rekapitulaci. Jak jste si užili tento den? Litujete nějakého svého rozhodnutí, které jste dnes během dne učinili? Jestli ano, nic si z toho nedělejte! To vůbec nevadí! Je přeci úžasné, že jste se ponaučili a už víte, jak na to.
Tedy ve zkratce: Předtím než se rozhodnete dnes něco neudělat a odložit to na jindy, položte sami sobě otázku: „Nebudu toho náhodou dnes večer litovat, že jsem to neudělal/a?“ a udělejte takové rozhodnutí, které vás na konci dne udělá šťastnými.
Co máte v plánu poté, co dočtete tento článek? Budete dnes večer spokojení s tím, pro co jste se nyní rozhodli?