Nejdůležitější 2 minuty ve vašem životě

Co jsou to dvě minuty strávené ve škole, na vysoké škole nebo v práci? Nezdají se vám tak důležité, aby vám měnily život, že? Ale jsou tu dvě minuty, které můžete strávit, právě teď a které mohou mít velký vliv na váš život.
Nebudu vás dále napínat: Jsou to dvě minuty meditace.
Je to až neuvěřitelně jednoduché. Udělejte si dvě minuty volna ve vašem diáři, posaďte se a zaměřte se na svůj dech. Jenom tak nenásilně pozorujte svůj dech. Vnímejte, jak nabíráte vzduch do plic a zase ho vydechujete ven. Jakmile si uvědomíte, že se nesoustředíte na dech a přemýšlíte o všem možném, jenom se vraťte zpátky a opět vnímejte svůj dech.
A to je celé kouzlo. Není to žádná mantra, žádné „vymývání“ mysli ani její ovládání. Není potřeba zaujmout žádnou dokonalou jogínskou pozici se zkříženýma nohama. Není třeba žádná speciální meditační místnost ani guru (například plešatý Leo Babauta :)). Jen se soustřeďte na svůj dech. Také nemusíte odhánět veškeré své myšlenky a být neustále ve stavu „bez myšlenek“. Vždy se jednoduše vraťte k pozorování svého dechu.
Můžete se to zdát až příliš jednoduché, ale na těchto dvou minutách opravdu záleží. Popravdě, tyto 2 minuty, nebudou mít zázračné účinky ihned. S velkou pravděpodobností nedosáhnete nirvány napoprvé a ani není zaručené, že budete najednou v klidu po celý zbytek dne.
Ale pravděpodobně se budete cítit klidnější. Mezi tím vším zmatkem kolem vytvoříte tichý prostor, kde budou věci jasné, tiché, a pravdivé. Naučíte se rozeznat myšlenky, které vás rozptylují a často vzbuzují potřebu jít a něco udělat.
Tohle je skvělý začátek. A pokud budete meditovat dvě minuty i zítra a další dvě minuty pozítří…. najednou si osvojíte hned několik nových dovedností. Můžete vytvořit prostor mezi myšlenkou, nutkáním a vaší reakcí. Tento porstor vám také může pomoci s prokrastinací.
A to nejlepší na konec: Trvá to jen dvě minuty denně! Pokud nemáte dvě minuty nazbyt ve vašem přeplněném diáři, měli byste zvolnit, přehodnotit vaše priority a nakonec změnit váš denní rozvrh. Protože dvě minuty meditace denně vám změní život.