Žijte jednoduše

„Jestli je člověk bohatým se pozná podle počtu věcí, které za sebou zbytečně nevláčí.“ ~ Henry David Thoreau
Bude to už skoro 9 let, co jsem si začal zjednodušovat život.
Hlavním úkolem, je zpřehlednit si život a odhodit věci, kterými se většina lidí obklopuje a namísto toho si vytvořit prostor na to, co je pro vás v životě skutečně důležité. Život totiž ve skutečnosti není neustálý spěch a pocit, že nemáte na nic čas, nic nestíháte a že jste neustále v jednom kole. Život je o rozjímání, tvoření, trávení času s přáteli a lidmi, které máte rádi. Také o tom mít čas, být v přírodě a trávit volný čas aktivně.
Fakt, že žiji poměrně jednoduchý život neznamená, že nikde nemám ani trochu nepořádek (v hlavě, doma nebo na psacím stole), že všechno běží vždy jako po drátku a nemám žádné problémy. Jsem součástí tohoto světa. Nejsem žádný osamělý mnich. Vlastním majetek i elektronická zařízení. Potýkám se s věcmi, které odvádí mou pozornost a občas jsem i velmi zaneprázdněný. Jen jsem tohle všechno snížil na minimum a vytvořil si tak prostor.

Jak nyní vypadá můj jednodušší život? Rád se s vámi o to podělím:

1. Uklidit si své pracovní místo, kancelář a domácnost může velmi prospět i vaší mysli. Vizuální rozptýlení jako například nepořádek na psacím stole vás ovlivňuje více, než si vůbec uvědomujete. 
2. Vnímejte klidné, tiché ráno jako odměnu. Vstávám brzy ráno a mám tak čas si v tichu číst, psát nebo meditovat.
3. Nemůžete mít jednoduchý život, jestliže nejste ochotni vzdát se toho, na co jste zvyklí a co obvykle děláte.
4. Odhodit své problémy najednou může být velice obtížné a proto je jednodušší dát si měsíční výzvy. Každý měsíc zanechte něčeho, co děláte už dlouho a už v tom nechcete pokračovat nebo ve svém životě něco změňte. Po měsíci sami uvidíte, co vám to přineslo a jestli vám to ve vašem životě natolik pomohlo, že s tím budete chtít pokračovat.
5. To nejlepší, co jsem udělal hned na začátku bylo, že jsem se zbavil televize. Takže už žádná televize u mě doma a žádné reklamy, co mě lákají kupovat si nepotřebné věci.
6. Nakupování není terapie. Je to ztráta času a peněz.
7. Pokud se v životě necháváte neustále rozptylovat, je to pravděpodobně proto, že se bojíte opravdového života bez internetu, sociálních médií, zpráv, televize, her a nezdravých svačinek.
8. Jednoduché, zdravé jídlo není jenom jídlo, které bychom měli jíst, protože je zdravé. Je to RADOST.
9. Musíte si udělat čas na to důležité: trávit čas se svými dětmi, s partnerem či partnerkou, tvořit a cvičit. Všechno ostatní můžete odložit na později, ale vždycky si udělejte čas na tyto důležité věci.
10. Řekl bych, že většina lidí téměř bojuje proti jednoduchému životu a pořád na sebe nechává házet spousty závazků. Já osobně jsem velice vděčný, že jsem se všech možných závazků zbavil a tak se můj život stal mnohem jednodušší. Dělám to každý rok a pokaždé to zapomenu.
11. Snažím se své dny dopředu moc neplánovat a nelinkovat si je. Mám pak totiž prostor pro malé, ale velmi důležité věci, jako třeba číst si s dětmi, jít na procházku nebo si zdřímnout.
12. Mám ale také určité činnosti, které dělám skoro každý den, i když si je neplánuji. Patří sem: čtení, psaní, zdravé jídlo, zacvičit si nebo si hrát venku s dětmi, vyřizování emailů.
13. Je tak jednoduché zaplnit své životy věcmi a povinnosti, protože tolik věci zní skvěle. Často slyšíme o tom, co všechno úžasného druzí lidé mají, vlastní, dělají…a okamžitě to chceme taky. Je docela těžké si uvědomit, že pokud něco do svého života přidáme, že to také logicky zabere nějaké místo. A mít volné místo (jak v mysli tak i kolem sebe) je velice důležité.
14. Tím, že řeknu věcem, které zní opravdu zajímavě NE, říkám tím ANO věcem, které jsou v mém životě opravdu důležité.
15. Věci, které odvádí naši pozornost jsou věru lákavé, ale zároveň velmi ničivé a to víc, než si uvědomujeme.
16. Být produktivní každou minutu dne a nebo se rozptylovat Facebookem či internetovými články? Tento přístup vás může v životě opravdu velmi zlákat. Nechte si nějaký čas jen tak pro sebe bez potřeby něco za každou cenu (do)dělat nebo naopak ztrácet čas na internetu.
17. Chvilkové potěšení není důležité. Je opravdu jen dočasné a přesto na něj klademe velký důraz.
18. Občas přeceňuji svou produktivitu. Zaměřit se na určitý úkol, určit si priority a být efektivní jsou velice důležité aspekty v životě a neměli byste je podceňovat. Patří sem ale i krásná procházka s vaším milovaným protějškem.
19. Pokud nejste schopni sedět sami v tichosti v jedné místnosti a nebýt ničím rušeni nebo rozptylováni, nebudete schopni ani nic zjednodušit.
20. Nakupování neřeší problémy. Ani jídlo nedokáže vyřešit vaše problémy.
21. Nezáleží na tom, kolik věcí máte. Podstatné je, jestli se z těchto věcí stane něco, na co se můžete spolehnout.
22. Je lepší mít na poličce 6 knih, které se opravdu chystáte přečíst než mít stovky knih a vlastně žádnou si nepřečíst.
23. Pokud budete cestovat pouze s lehkých zavazadlem, budete se cítím svobodněji, lehčeji a budete méně unavení. To platí i v životě. Nejen při cestování.
24. Vaše pozornost je vaším nejcennějším majetkem. Darujte ji jako dárek vašim nejbližším, které máte rádi, ne internetu. Dejte svou pozornost do práce, na které vám nejvíce záleží a neplýtvejte ji zbytečně na věcech, které vás jen rozptylují.
25. Občas se rozptýlit je ale dobrá věc.