Jak pracovat s radostí

Jedním z největších problémů, které musíme vyřešit, pokud pracujeme sami pro sebe je to, jak se přinutit k práci.
Ti nejlepší podnikatelé na to přišli a jednoduše udělají práci, kterou musí.
Ale spousta ostatních lidí odkládá svou vysněnou kariéru nebo zůstává v zaměstnání, které nemají rádi, protože se to bojí zjistit. Zůstat v práci, nebo na vysoké škole znamená, že někdo jiný zadává práci a termíny a vás vyhodí z práce (nebo ze školy), pokud danou práci neuděláte. Takže práci odkládáme, jak jen to jde, až do té chvíle, kdy nemůžeme odkládat dál, protože by vás vyhodili.
Co to o nás vypovídá? Znamená to, že nemůžeme věřit sami sobě natolik, abychom zjistili, jak se motivovat. Vím to, protože jsem sám strávil na této lodi spoustu let. Až poté, co jsem se začal učit, jak na tento problém vyzrát, jsem měl dost odvahy na to, abych pracoval pro sebe.
Má to řešení. Není to jednoduché, ale jde to. A můžete to zvládnout, stejně jako já – protože nejsem žádný Superman. Cítím se líně, prokrastinuji, bojím se selhání, stejně jako kdokoliv jiný. Ale naučil jsem se několik věcí, které na mě fungují.
Na vás může fungovat něco jiného, ale tady je pár nápadů, které používám a které vám mohou pomoci:
  1. Buďte tam. Pokud potřebujete psát, nejdůležitější věc, kterou musíte udělat je usednout k textovému editoru. Pokud začnete uklízet domácnost nebo se dívat na videa nebo číst věci na internetu, abyste oddálili moment, kdy začnete psát, tak nikdy psát nezačnete. Místo toho, tam buďte. Zbytek přijde.
  2. Zamyslete se nad tím, komu pomáháte. Samozřejmě, v náročné práce je ukryto hodně strachu. Ale pokud se díváte jenom na ten strach, vidíte pouze tu špatnou stranu. A co ta dobrá strana? Tím, že tam jste a pracujete, někomu pomáháte. Myslím například čtenáře, kteří mohou potřebovat to, co jsem se naučil. Ale někdy pomáháte jen sami sobě – budujete kariéru nebo podnik. A i to je v pořádku – vy si tu pomoc zasloužíte, a je to úctyhodné úsilí.
  3. Nemilosrdně si zaberte čas. Máte moc práce? Kecy. Pokud je to důležité, udělejte si na práci čas. Přestaňte se dívat na televizi, číst zprávy, prohlížet si věci na internetu nebo dívat se na sociální sítě, odpovídat ano na požadavky ostatních, chodit na obědy, nebuďte předsedou jedné z mnoha komisí, atd. Udělejte si čas. Dejte si to každý den do kalendáře a ujistěte se, že se to stane. Udělejte si z toho posvátný čas a nepřipusťte, aby jej něco vyrušilo. Musíte být opravdu nemilosrdní, aby se to stalo, ale zvládnete to.
  4. Udělejte ten nejmenší možný krok. Ano, myslím ten nejmenší možný. Neznamená to “napište první část zprávy,” znamená to “běžte k počítači a otevřete dokument.” Nebo “zvedněte se z gauče”. Nebo “napište jedno slovo.” Nazvěte to úspěchem. Věřte mi, pokud uděláte tento malý krok, ten další bude o něco jednodušší. Přeskočte tu první překážu tak, že si ji dáte co nejníž a potom přeskakujte ty nižší, dokud z Vás není nezastavitelný živel.
  5. Dovolte si pocítit strach. Máme tendenci se chtít nebát, proto přemýšlíme nad čímkoliv jiným. Nepřiznáváme si strach, dokud nemusíme. Je čas – musíte. Přiznejte si, že se bojíte, a zjistěte, že je to tak v pořádku. Všichni se bojíme. Já tedy ano, a pořád. Mít strach je zcela v pořádku – dovolte si ho cítit. Buďte otevření strachu, buďte s ním přítomni, opravdu jej prožijte. Zjistěte, odkud pochází. Jakých situací jste si představili, že se bojíte? Jsou to reálné situace? Co byste dělali, kdyby opravdu nastaly? Přežili byste? Sázím, že ano.
  6. Svěřte se ostatním. Sociální motivace je pravděpodobně tou nejsilnější motivací, která existuje. Pokud máte problém, poproste přítele o pomoc. Řekněte si o odpovědnost. Vyberte si trest, pokud selžete. Neselhávejte.
Zvládnete to.
Můžete se přinutit pracovat, i když se bojíte.
Můžete si bezohledně udělat čas, udělat nejmenší krůček, cítit strach a překonat ho, najít inspiraci v lidech, kterým pomůžete. Můžete tam být.
Věřím ve vás.