Štěstí je odhalení toho, co již v sobě máte

Když jsem se zhruba před 7 lety rozhodl přeměnit svou věčnou nespokojenost s celým svým životem na šťastný a spokojený život, měl jsem pár nápadů, jak to udělat.
Chtěl jsem se dostat z dluhů, zhubnout, získat lepší práci a udělat si pořádek ve svém domě. Také se dostat do formy, být produktivní a napsat knihu.
Nakonec jsem všech těchto cílů dosáhl a bylo jich vlastně mnohem víc. Vedl jsem si opravdu dobře. Byl jsem skvělý. Změnilo mi to život a teď jsem ohromně šťastný.
Nejdůležitější poznání však je, že tyhle věci a cíle mi samy o sobě štěstí vlastně vůbec nepřinesly. Zkrátka mě neudělaly šťastným.
Zjistil jsem, že vše, co potřebuji ke štěstí, jsem už v sobě dávno měl, ale bylo to schováno úplně na dně, umlčeno všemi nejistotami a nespokojeností, jaký život žiji. Pod mou nechutí ke svému tělu a k sobě samému. Už jsem to dávno předtím měl, ale bylo to absolutně ukryté.
Štěstí je odhalení toho, co již máte.
Vše, co potřebujete ke štěstí, právě teď hned máte. Nepotřebujete měnit nic na sobě ani ve svém životě. Jediné, co potřebujete, je to vidět. Vidět, co v sobě máte.
Podělím se teď s vámi o to, co jsem zjistil sám o sobě a jak jsem se stal šťastným člověkem.
Změna mého života
Když jsem se rozhodl být šťastný, chtěl jsem změnit svůj život. Měl jsem naplánovaný ideální život, který když budu mít, tak budu šťasten.
Je to fantazie. Všichni to děláme. Představujeme si neustále ideálního partnera, děti, práci, domov, auto, počítač, oblečení, cestování, nábytek, televizi a samozřejmě naše ideální tělo. Pokud těchto ideálních snů, těchto perfektních představ o životě dosáhneme, budeme šťastní. Je to tak?
To se ale v žádném případě nestane. Fantazie se nikdy nemůže stát pravdou. Můžeme věřit, že my jsme ti, co pomáhají, aby se to stalo, ale ve skutečnosti se realita nikdy nebude přesně shodovat s naší fantazií.
Vysvětlím vám to na příkladu. Přišel jsem na to, když jsem začal tvořit svůj minimalistický domov, že pocit spokojenosti nepřijde automaticky sám od sebe. Potřeboval jsem si ho uvědomit až samostatně, vědomě.
Generální úklid mého domu mě naučil opravdu mnoho. Přišel jsem na to, proč se tak upínám na spoustu věcí – byl za tím strach a tento strach byl naprosto neopodstatněný. Dozvěděl jsem se sám o sobě, že můžu dělat v životě skvělé věci i bez všech těch falešných jistot – „co kdyby.“ Poté jsem byl dostatečně silný na to, abych začal žít bez všech těch nepodstatných věcí.
Proto doporučuji – zjednodušte si svůj život. Ne kvůli vysněnému obrazu ve vaší hlavě „jak to bude vypadat až…“, ale už jen kvůli tomu, kolik se toho o sobě samotných dozvíte.
Když jsem zhubl, stále jsem byl nespokojený se svým tělem. Mé tělo stále nebylo dokonalé. Buďme upřímní, nikdy mé tělo nebude dokonalé natolik, aby se podobalo představám, které můžete vidět v pánských časopisech. Nikdy se té fantazii z časopisů nebudu podobat.
Ale hubnutí mě naučilo, jak si mohu užívat zdravé jídlo a cvičení. Došlo mi, že hubnutí a cvičení nebylo tak hrozné, jak jsem si myslel. Nyní vím, že jídlo není žádná „berlička„. Neochrání nás před strachem, stresem, osamělostí, nudou ani ničím jiným.
Ve stručnosti: Zjistil jsem, že věčná touha po dokonalosti a dosahování mnohdy nereálných představ mi ke štěstí nepomáhá. Nikdy bych se toho možná nemusel dočkat a nebo bych se představám mohl přiblížit, ale ani pak bych nebyl šťastný. Během své cesty jsem objevil, že nepotřebuji za sebou neustále tahat staré nepoužívané břímě a stohy věcí a že vše, co potřebuji ke štěstí, mám již dávno v sobě.
Co potřebujete ke štěstí
Co vás dělá šťastnými? Co potřebujete k tomu, abyste byli šťastní?
Samozřejmě můžete usilovat o štěstí okolo vás, ve vnějším světě, jako je třeba: dům, práce, auto, milující partner, jídlo, léky, nakupování. Tyto věci vás však neudělají šťastnými. Alespoň ne na dlouho. Když vás přestanou dělat šťastnými, budete muset přikoupit víc věcí nebo nové věci, ale vaše štěstí bude vždycky záviset na těchto vnějších věcech a lidech.
Můžete však také najít štěstí uvnitř vás samotných. Můžete objevit, jaké skvělé věci máte uvnitř sebe. Uvidíte, jak nádherné jsou, když je přijmete takové, jaké jsou. Uvidíte, že budete sami sobě vděční, když se nebudete snažit předělávat se k vysněnému obrazu nebo podle představ udaných společností. Můžete se také naučit, že život je krásné místo, a to právě takové, jaké je teď – bez žádných fantazií a falešných představ. A protože štěstí je ve vás samotných, nevykolejí vás ostatní lidé, kteří jsou zrovna v nabručené náladě a nejste odkázání na vnější události.
To znamená: zbavte se svých představ a fantazií, jednoho po druhém. Podívejte se dovnitř vás samotných a naučte se být OK s tím, co v sobě najdete.
Změna se rozhodně nestane přes noc, ale to úžasné je už dávno ve vás. Je to všude kolem (a vlastně není žádný rozdíl jestli uvnitř nebo venku. Je to stejné.) Už nepotřebujete  žádné představy.