7 pravidel, které udržují můj život jednoduchý

Baví mě vytvořit si pár jednoduchých pravidel, podle kterých se dá žít a která mi usnadňují každodenní rozhodnutí. Zamyslete se předem, co vše každý den řešíte, vytvořte podle toho pravidla a potom je jen dodržujte, uvolníte tak mozek pro důležitější rozhodnutí.
Proč bychom měli tolik přemýšlet nad tím, co si oblečeme a co si dáme k jídlu, jak budeme cvičit a odpovídat na e-maily, když to jsou věci, které děláme každý den?
Vytvořil jsme proto pár pravidel, které udržují můj život jednoduchý, abych nemusel tolik přemýšlet nad maličkostmi. Tato pravidla se mění podle životní situace – na čem pracuji, kde jsem, co jiného se děje atd.
Ani na sebe nejsem naštvaný, když čas od času poruším pravidlo … ale obecně se jimi snažím řídit.
Pravidla, která mi poslední dobou fungují:
  1. Promazat doručenou poštu každý pátek. Většinou (pokud necestuji) mám v inboxu v e-mailu 5 – 10 zpráv, ale často ještě míň, ale několik jich zůstává, protože se mi na ně nechce odpovídat nebo je až moc dalších věcí, které musím udělat, abych na ně odpověděl. Takže mi v inboxu leží celý týden a mentálně se se mnou táhnou. Můj návyk je pročistit inbox každý pátek – odpovědět na všechny e-maily, které jsem odkládal, zařídit drobné věci, archivovat ty, na které neodpovím. Je to krásné – čistý inbox je tak příjemný. A potom se téměř okamžitě začnou objevovat nové e-maily, ale to je v pořádku… nepotřebuji neustále prázdný inbox a schválně v něm nechávám 2-3 e-maily celý týden, protože se neustále nechci soustředit na prázdný inbox. Jen jednou týdně.
  2. Promazat si Instapaper seznam každou neděli. Rád čtu dlouhé články na internetu, ale často jejich čtením vyplýtvám tolik času, že jsem si vytvořil návyk, abych je nečetl v době nejvyšší produktivity a místo toho si je ukládám do složky na Instapaper (nebo jinam, například do Readability, Pocket, složky na Safari…všechny jsou stejné). To znamená, že můžu mít 10 až 20 článků v seznamu, které si čtu, když mám volnou chvilku (například když stojím ve frontě nebo jedu vlakem). Ale ony se nasčítají a zjistil jsem, že když je nechám v seznamu, nikdy si je nepřečtu. Takže se každý víkend soustředím na to, abych si seznam vyčistil. Přečtu si jich co nejvíc (většinou v neděli) a potom smažu ty, ke kterým si myslím, že se nedostanu. Každou neděli večer nechám v seznamu dva články, abych měl vždy co číst.
  3. Dělejte to nejdůležitější před čímkoliv ostatním. E-mail, čtení online, sociální sítě atd…tyto věci nám mohou zabrat celý den, pokud jim to povolíme. Takže se ujišťuji, že se dostanu k důležitým úkolům, u kterých se může stát, že je odsouváte a odsouváte, až už na ně nemáte ani čas ani energii. Pro mě to znamená meditaci a psaní, včetně nějakého nerušeného čtení před tím, než jdu na e-mail a ostatní.
  4. Oblékejte si každý den to samé. Mám pár věcí, které nosím: šedá nebo černá trička a džíny (nebo kraťasy, když jsem doma). Můžu si obléct kterékoliv triko a džíny nebo kraťasy, takže nepřemýšlím nad tím, co na sebe. Ještě vedlejší poznámka: také neřeším vlasy, protože si je každý týden holím. Ale to samozřejmě není pravidlo pro každého!
  5. Jezte to samé každý den. Popravdě, dlouho jsem byl labužník a mám opravdu rád jídlo, ale zjistil jsem, že jezení ve skvělých restauracích a vaření úžasných jídel není jen špatné pro vaši linii a peněženku, ale zabírá také spoustu času a energie. Takže si tyto věci nechávám na výjímečné dny a po zbytek času jím ta samá jídla skoro každý den. Přesná jídla se čas od času mění, ale většinou jím ta samá jídla na oběd a večeři 6 měsíců nebo dýl. Není to pro každého, já vím. Poslední dobou jím tempeh se zeleninou ke každému jídlu, každý den (jím ovesné vločky s ovocem a semínky na snídani, ve dny, kdy posiluji). Předtím to byl tempeh. Předtím míchané tofu, předtím chilli ze třech druhů fazolí. Spousta zeleniny znamená spoustu výhod pro zdraví. Nejím moc obilovin a svačím ovoce. Sladké a zpracované obiloviny jím jen společensky, v těch vzácných dnech, a vůbec mi nechybí. Pointa není v detailech – je to o tom, že vařím ve várkách a ten pokrm jím 3-4 dny.
  6. Limitujte určité věci. Jsou věci, které si užívám, ale zjistil jsem, že když to s nimi přeženu, tak to pro mě není dobré. A protože je mám tak rád, mám tendenci to s nimi přehánět. Takže to mírněte skrz limity. Některé příklady: limituje svoje čtení na internetu na dva třicetiminutové úseky denně. Poslední dobou jsem se limitoval na jednu sklenici červeného vína večer, půl hrnku kávy ráno, a dvě sladkosti o víkendu. To se časem může změnit, ale prozatím to funguje skvěle. Užívám si tyto věci, ale nepřeháním to.
  7. Chovejte se k činnosti jako k posvátnému rituálu. Toto je ta část, na kterou nejčastěji zapomínám, ale lepším se. Tady je můj nápad: každičkou věc, kterou děláme můžeme dělat jako vedlejší věc, jen jako něco, skrz co se musíme dostat, abychom se dostali k něčemu důležitějšímu…nebo by to mohlo být něco vzácného, jako když procházíte posvátnými rituály. Umýváte si ruce? Dejte si chvilku a uvědomte si, jaký zázrak to je (spousta lidí nemá vodu na základní hygienu), nadechněte se a opravdu věnujte pozornost tomuto posvátnému rituálu umývání rukou. Stejně myjte nádobí: každý talíř je zázrak, každý pocit pozvednutý k nové důležitosti, každá kapka vody je poklad, který si zaslouží vaši pozornost. Toto se vztahuje na každou aktivitu: psaní, odpovídání na e-mail, poslouchání přátel, hraní si s dětmi, sprchování, chození na procházku, placení účtů. Jsou hodny vaší plné pozornosti, hodny radosti a uznání.
V realitě občas zapomenu na některé z těchto pravidel, ale když na ně pamatuji, je všechno jednodušší. A tak se snažím dál a dál :).