Jak si vytvořit krásné ráno

“Když ráno vstanete, zamyslete se nad tím, jaké drahocenné privilegium je být naživu – dýchat, myslet, užívat si, milovat.”
- Marcus Aurelius
Když se ráno probudím, má mysl se pomalu dává dohromady a já se začnu hýbat, zatímco se dovnitř pomalu prodírá první ranní světlo.
Dám si sklenici vody, začnu dělat kávu a potom medituji. Potom si užiju kávu, dobrou knihu a ticho před tím, než začne prach a rámus a shon dne. Potom píšu.
Toto je moje krásné ráno, které mi přináší nadměrné potěšení.
Ne vždy to tak bylo: vstával jsem později, spěchal jsem skrz nudnou rutinu, před tím, než jsem se ponořil do e-mailů a práce a pochůzek a schůzek. Bylo to hektické a hrozné, ale byl to můj život a nemyslel jsem si, že by se změnil.
Mýlil jsem se. Změnil jsem svá rána k lepšímu několika jednoduchými nápady.
Tady se s vámi o ně podělím a pokud si začnete víc užívat klidu svých rán, vyšlete mým směrem úsměv.
  1. Vstaňte o něco dřív. Pokud jsou vaše rána uspěchaná, nejjednodušším řešením je vstát o něco dřív. To také znamená jít spát o něco dříve. Dělejte to pomalu, o 10 minut dříve každý týden a ani si nevšimnete změny.
  2. Dělejte to jednoduše. Jednou z mých dřívějších chyb bylo, že jsem se toho do rána snažil nacpat hodně – chtěl jsem meditovat a cvičit a číst a psát si deník. Nakonec jsem zjistil, že nemůžu dělat všechny tyto věci. Bylo to příliš strnulé, příliš nacpané. Pomohlo mi mít pár věcí, které dělám ráno, ale nemít rána plná úkolů, abych měl prostor a flexibilitu. Díky tomu je můj čas klidnější a příjemnější. Takže pouze meditace, čtení a psaní jsou jediné věci, které dělám skoro každé ráno, ale i u nich si povolím být flexibilní.
  3. Mějte něco, na co se těšíte. Neplňte si rána věcmi, které musíte udělat…ale mějte něco, čeho se nemůžete dočkat abyste vstali a udělali to. Pro mě to je čtení a psaní. Pro ostatní může být lepší ranní jóga nebo malování nebo čtení novin u kávy. Nedělejte jen věci, které si myslíte, že byste měli dělat, ale do kterých se vám nechce.
  4. Procvičujte uvědomění. Rád začínám meditací (i když ji v některé dny vynechám), protože udává tón mého rána – tón uvědomění. Potom piju kávu a píšu a dělám všechno s větším uvědoměním, všimnu si, kdy začínám spěchat a být ve stresu, všímám si menších věcí, které bych přehlédl, kdybych byl roztržitý.
  5. Nepouštějte se do e-mailů a malých věcí. Berte tento brzký ranní čas jako posvátný – neplňte ho blbostmi. Blbosti zahrnují televizi, zprávy, e-mail, sociální sítě, aplikace atd. Místo toho si do tohoto posvátného času dejte smysluplné věci, na které nebudete mít čas později. Do e-mailů se můžete pustit po hodině (nebo víc) krásného ranního klidu.
  6. Užívejte si prostory a udávejte si klidné tempo. Čas není jenom něco, co zaplníte činnostmi – je to volný prostor. To znamená, že samotný prostor je něco, čeho byste si měli vážit, ne jen věcí, co do něj date. Například, když cvičíte jógu a čtete si, není ráno cenné jen kvůli józe a čtení, ale prostor kolem těch dvou činností je také úžasný. Čas, který trávíte uklízením podložky na jógu, děláním kávy, cestou pro knížku, sezením a díváním se na ranní světlo …tyto drobné prostory jsou stejně tak úžasné jako všechno ostatní. Nespěchejte tolik od jedné činnosti k druhé, ale užívejte si i tento čas.
Krásné ráno není něco, co vám jen tak spadne do náruče – je vědomě vytvořené. Nemusíte začínat se všemi těmito nápady najednou, ale vyzkoušejte jeden nebo dva a podívejte se, jestli se vám vaše rána zlepšila. Myslím, že si je užijete stejně jako já.


“Když se ráno vzbudím, usměju se. Je přede mnou dvacetčtyři nových hodin. Přísahám, že budu každý moment prožívat naplno.”
-Thich Nhat Hanh