7 metod jak na disciplínu

Řemeslník ovládne své řemeslo neustálým opakováním, péčí a učením se, s oddaností cíli.
Stejné typy atributů jsou důležité pro ovádnutí umění disciplíny:
  • neustálé opakování
  • jednomyslná oddanost účelu
  • neustálé vzdělávání se
  • péče
Přemýšlel jsem nad tím, co je potřeba pro ovládnutí umění disciplíny a sám jsem používal některé tipy, které mi přišly užitečné:
  1. Splnit úkol, i když na něj nemám náladu. Prokrastinace je tak častý problém, že věřím, že je univerzální. Největší důvod, proč prokrastinujeme i když si to nepřiznáváme, je “nemám na to náladu.” Úkol je pravděpodobně těžký nebo složitý a tedy nepříjemný a raději byste dělali věci, které jsou jednodušší, které vám jdou. Raději byste doma uklízeli, upravovali si nehty nebo kontrolovali e-mail, než abyste začali psát novou kapitolu vaší knihy. Ale pokud budete čekat, až budete mít náladu, nikdy život neovládnete. Místo toho, procvičujte toto: zadejte si úkol a začněte je bez ohledu na okolnosti dělat. Nenechte se kontrolovat e-mail nebo sociální sítě, nechoďte uklízet nebo dělat nějaké úkoly a drobné povinnosti. Sedněte si a udělejte to. Bude to nepříjemné. Ale zvládnete to i když je to nepříjemné.
  2. Cvičte, i když se vám moc nechce. Ano, je to to samé, jako s prokrastinací – z mnoha důvodů odkládáme cvičení, většinou proto, že je těžké a raději bychom dělali něco jednoduššího. Ale já to beru jako něco, co musím dělat, abych se staral sám o sebe, jako třeba zdravé jídlo a čištění zubů. Týden byste snad nevynechali čištění zubů nebo snad ano? Vaše zuby by se zkazily. Stejně tak se vám kazí tělo, když týden necvičíte. Místo toho, procvičujte toto: řekněte si, že si v určitý čas zacvičíte nebo půjdete zaběhat. A pak tam buďte. Udělejte to i když jste unavení nebo líní. Ignorujte ten pocit lenosti, roztříštěné pozornosti a překonejte to. Zjistíte, že se budete díky tomu, že to uděláte, cítit skvěle. Každopádně, začnete ovládat dělání věcí, které vám nejsou příjemné.
  3. Začněte s trochou hladu. Máme tendenci panikařit, když máme hlad a neodoláme pak nejbližšímu nezdravému jídlu. Naučil jsem se, že můžu mít hlad a není to konec světa. Nemusíme vždy být plní a nacpaní úžasně chutným jídlem. Místo toho, procvičujte toto: nejezte, pokud nemáte hlad. Když dostanete hlad, chvíli seďte a soustřeďte se na ten hlad a zaměřte se na to, jaký je to je opravdu pocit. Není to tak hrozné. Účelem není, abyste se trápili hlady (to není dobré), ale abyste viděli, že trocha nepříjemného pocitu vám nezničí život a že se můžete vědomě rozhodnout o tom, kdy a jak moc jíst.
  4. Promluvte si s někým o něčem nepříjemném. Vyhýbáme se těžkým hovorům, protože nejsou zábavné. Jsou děsivé a mnohdy nepříjemné. To vede k mnoha různým problémům, včetně nesnášenlivosti, zhoršení vztahu nebo situace, aj. Místo toho, procvičujte toto: Pokud máte s někým problém, místo toho, abyste si problém přehrávali v hlavě, promluvte si jemným, procítěným způsobem. Snažte se podívat na situaci z jeho pohledu, ne z vašeho. Načněte téma jednoduchým, “Mohli bychom si promluvit o___?” A potom mu řekněte, jak se cítíte, aniž byste ho z něčeho obviňovali nebo přinutili k obrannému postoji. Zeptejte se tohoto člověka, jaký z toho má pocit. Přistupujte k tomu s tím, že chcete najít řešení, které je dobré pro oba, které zachová vztah. Co se naučíte je, že když se skrz nepříjemnou situaci dostanete, vyřeší se vám spousta vážných problémů.
  5. Vydržte u návyku. Jedna z nejtěžších věcí, kterým lidé čelí při změně návyků je vydržení u návyku poté, co je opustí prvotní nadšení. Je jednoduché dělat návyk týden – ale co druhý a třetí týden? Po několika týdnech je to jednodušší, ale spousta lidí návyk opustí příliš brzy. Místo toho, procvičujte toto:na dva měsíce se zavažte k jednomu malému návyku. Dělejte jej jen 5 minut denně, ve stejný čas každý den, nastavte si co nejvíc připomínek, abyste na něj nezapomněli. Kontrolujte návyk v kalendáři nebo na seznamu, abyste viděli svůj postup. Každý den tam buďte a udělejte to. Začnete ovládat vytváření nových návyků, což vám otevře dveře ke spoustě možných změn.
  6. Postavte se problému. Když máme problém, často se vyhýbáme i přemýšlení o něm. Zamyslete se nad tím, jestli máte jeden z těchto problémů: vyhýbáte se cvičení, máte nadváhu, vyhýbáte se velkému projektu, odkládáte řešení financí, jste nespokojení s nějakou situací ve svém životě. Často jsou to velmi nepříjemné situace a raději bychom se jim vyhnuli. Místo toho, procvičujte toto: podívejte se na překážku jako na cestu. Nevyhýbejte se překážce (té složité situaci, tomu problému, kterého se bojíte), neobcházejte ji, neignorujte ji. Postavte se k ní čelem. Podívejte se na ni. Všimněte si jí. Zjistěte, co se děje. Zjistěte, jak se skrz problém dostat. Zjistíte, že to sice není jednoduché, ale není to tak hrozné, jak jste si mysleli a budete rádi, že jste to udělali. A hlavně: budete silnější díky tomu, že jste se problému postavili.
  7. V dané aktivitě si všímejte toho dobrého. Disciplína je vlastně o tom naučit se, že nepotřebujete nějakou úžasnou odměnu – dobro najdete už během té činnosti. Například, pokud budete jíst zdravé jídlo, nemusí to chutnat jako váš oblíbený desert nebo smažené jídlo (jídlo za odměnu) – můžete si jednoduše užít to, že jíte čerstvé, zdravé jídlo. Pokud budete cvičit, nemusí vám to dát ploché břicho nebo hezké ruce – můžete si jen užít aktivitu. Cvičte toto: bez ohledu na aktivitu, nalezněte v ní to dobré a z aktivity se stane odměna.
  8. Meditujte. Lidé si myslí, že meditace je těžká nebo mystická, ale je jednoduchá. Procvičujte toto:věnujte dvě minuty tomu, že si sednete a zaměříte se na svůj dech. Všímejte si, kdy vaše mysl odchází a jemně ji navraťte k dechu. Je spousta dalších způsobů, jak meditovat, ale toto je ten nejjednodušší a ukazuje vám, jak pozorovat nutkání, která se objeví a uvědomit si, že ta nutkání nemusíte poslechnout.
Ze začátku vám tyto věci nemusí jít, ale je to důvod, proč je procvičovat dál.
Skrz toto procvičování se naučíte, jak zvládat nepříjemný pocit, jak něco udělat, i když se vám nechce, jak u něčeho vydržet i když nadšení opadne, jak okamžitě nereagovat na veškerá nutkání a jak vidět každou aktivitu samu o sobě jako odměnu.
Musí být život plný disciplíny a bez zábavy? Samozřejmě, že ne. Ale pokud se naučíte užívat si jakoukoliv aktivitu v daný moment, tak proč se nenaučit, jak ovládnout něco, co se vám dlouhodobě vrátí?