Jak si věřit

Trvalo dlouho, kdy byl nedostatek sebedůvěry klíčovým faktorem v mém životě. Neměl jsem ideální kariéru ani nezačal podnikat, protože jsem si nemyslel, že můžu. Nezůstával jsem u návyků, protože jsem si nemyslel, že mám dost pevnou vůli. Styděl jsem se před ženami, těžko jsem vytvářel nová přátelství, neprosazoval jsem se v práci. Nesnažil jsem se dostat z pohodlné zóny.

To všechno jen proto, že jsem si nemyslel, že to zvládnu.

I přestože teď také nejsem zcela bez pochybností o sobě samém, můžu upřímně říct, že si věřím tak, jako nikdy předtím. Neznamená to, že si nemyslím, že někdy selžu nebo s něčím přestanu: občas se to pravděpodobně stane.

A to je v pořádku.

Fígl, který jsem se naučil je, že je naprosto v pořádku něco zkusit a selhat, otevřít se a nebýt perfektní, pozdravit někoho aniž by okamžitě odpověděl, vytvořit něco a nechat lidi, aby vás odsuzovali.
Selhání, to, že nejste perfektní; chyby a to, že s vámi lidé nesouhlasí, že vás úplně neakceptují – to nejsou negativní věci. Jsou pozitivní.

Jak může být selhání pozitivní? Například si můžete přečíst knihu o matematice, ale než to zkusíte a selžete, nikdy nezjistíte, čemu nerozumíte. Nejlepší způsob, jak se něco naučit je to chvíli studovat, potom to vyzkoušet, napsat testy nanečisto, udělat chyby a zase se dál učit.

Jak mohou být chyby pozitivní? Jsou to části zpětné vazby, která je důležitá pro náš růst a naše vědomosti.
Jak může být odmítnutí pozitivní? Znamená to, že rostu nad společensky přípustné normy. Nejlepší lidé v historii nebyli společností zrovna přijímaní: Sokrates, Ježíš, Gandhí, Proudhon a Bakunin, Martin Luther King Jr., bojovník za práva zvířat Peter Singer, John Holt, bojovníci za práva žen, lidé proti trestu smrti a další.

Věci, kterých se bojíme, pro nás můžou být pozitivní. Musíme se je naučit takto vidět, přijmout je a přestat se bát.

A můžeme se v tom zlepšit – je potřeba to hodně trénovat – můžeme například začít odstraněním věcí, které nás drží zpátky.
  • Donuťte se jít za hranice svého pohodlí, ať roste vaše metoda zvládání nepříjemného.
  • Otevřete se lidem a buďte smíření s tím, že nevíte, jestli vás lidé budou brát.
  • Vydržte u nového návyku a neposlouchejte svoje negativní myšlenky, které vás normálně drží zpátky.
  • Vydržte ještě déle a naučte se věřit si.
  • Jděte do situací bez jistoty a naučte se s tím nemít problém.
  • Skrz mnohé pokusy se naučte, že selhání je v pořádku a že i vy přestože selžete, budete v pořádku.
  • Skrz opakované pokusy se naučte, že jste silnější, než jste si mysleli. Jste schopnější a tolerantnější k nepříjemným věcem, než si myslíte.
A při tomto trénování se najdete. A zjistíte, že jste byli skvělí celou dobu.