Jak se zrelaxovat za 6 sekund

Usmějte se, nadechněte a zpomalte.” – Thich Nhat Hanh
Poznámka redaktora: Toto je hostující příspěvek od Sarah, psychiatričky a autorky knihy How to cope with pain (Jak se vyrovnat s bolestí).

Také jste někdy zažili den, kdy jste neměli minutu, abyste popadli dech, byli chvilku sami a trochu si odpočinuli? Den, kdy jste se cítili jako ta příslovečná včelka, která nemá čas na to, aby obdivovala voňavé kytky kolem sebe?

Leo nám dal několik moudrých rad, jak relaxovat, zjednodušovat a zklidnit se ve svém životě. Přesto můžete mít pořád určité problémy s použitím jeho tipů. Některé dny jdou jako na drátku, ale pořád je většina těch, kdy je téměř nemožné si dát pauzu.

Lze v těchto chvílích, místo celého večera, hodiny nebo jen patnácti minut, postrádat pouhých 6 sekund?
Ano, přesně tak…6 sekund. To je doba, kterou vám zabere 1 uvolňující nádech. 2 sekundy, kdy vám jde vzduch nosem, 4 sekundy, když vydechujete pusou. Teď vás chci požádat, abyste si vymezili 12 sekund na jeden pokus. Až dočtete tuto větu, začněte procvičovat relaxační dýchání…2 sekundy nádech a 4 sekundy výdech.
Tak je to správně. A znovu až opět dočtete větu.

I takhle malé množství času – 6 vteřin – může pomoci vašemu tělu a mysli, aby se uvolnily. Zpomalí váš tep a odstraní část stresu.

Jak se můžete odměnit tím, že i během těch nejnáročnějších dnů děláte relaxační dýchání? Jednou z možností je spojit dýchání s nějakou aktivitou, které se přes den opakovaně věnujete. Řekněme, že jste například sekretářka. Pokaždé, když vám zazvoní telefon, udělejte před zvednutím sluchátka dechové cvičení. (6 vteřin je méně než čas, kdy se ozve druhé zazvonění. Nikdo si tedy nikdy nevšimne, že si berete nějaký čas pro sebe.)

Tady jsou některé z příkladů, jak zařadit cvičení použitím dýchání:

B: Pokud jste bloger, nadechněte se vždycky, když klikáte na tlačítko „Uložit článek“ na svém blogu.
R: Pokud si objednáváte letenky, nadechněte se vždycky, když si kupujete let na východ.
E: Pokud jste inženýr, tak se nadechněte pokaždé, když berete do ruky kalkulačku.
A: Pokud jste účetní, nadechněte se, když uvidíte číslo, které končí na šestku.
T: Pokud jste učitel, nadechněte se jakmile zazvoní zvonek.
H: Pokud jste výběrčí mýtného na dálnici, nadechněte se vždycky, když projede auto kolem vaší závory.
E: Pokud jste redaktor, praktikujte dechové cvičení, když opravujete čárku.

A nyní je čas zapojit kreativitu. Vyplňte prázdné kolonky níže a pak sdílejte v komentářích, jakým způsobem budete pravidelně vkládat vaše dechové cvičení do svého dne.
Jsem ………………………………… a nadechnu se vždy, když………………………………………

Zavážete se k tomu, že cvičení uděláte ještě dnes? Pamatujte si. I pilné včelky někdy odpočívají. Píše se to v American Bee Journal. A když to dokáží ony, tak vy taky!

How to cope with pain (Jak se vyrovnat s bolestí), sdíleno psychiatričkou, která se specializuje na chronickou bolest, pravidelně píše o dýchání, relaxaci a zvládání stresu.