Naučil jsem se říkat NE

Míváte někdy (nebo pořád) pocit, že toho máte hodně a přitom málo času?
Podívejte se na e-mail, co jsem nedávno dostal od jednoho studenta:
…jak semestr pokračuje, je těžší stíhat školu. Vím, že bych to zvládal, kdybych neměl ještě jiné aktivity navíc. Pracuji o víkendech. Učím mladistvé o sociální spravedlnosti a zrovna mě požádali, abych vedl modlitební skupinu.
Jediný způsob, jak to vše zvládnout, je méně spát a víc pracovat. Všiml jsem si ale, že mi práce moc nejde, když nejsem odpočatý. Chtěl jsem tělu trochu dopřát a tak jsem poslední dny spal normálně, ale teď jsem velice pozadu. Mám před sebou dvě veliké práce a příští týden zkouškové.
Tenhle pocit znám, protože tak jsem se cítil předtím, než jsem začal zjednodušovat svůj život. Táhlo mě to do všech směrů a nikdy jsem neměl dost času na všechno, co jsem potřeboval. Chtěl jsem být ve všem nejlepší, ale ve skutečnosti jsem podával mizerné výsledky. Byl jsem moc roztříštěný.
Tomuhle studentovi a každému, kdo se cítí podobně, bych řekl tohle: Nabrali jste si toho na talíř hodně. Máte toho moc.
Jediným řešením, pokud nechcete přijít o zdraví (a to není dobré pro nikoho), je začít říkat NE.

Proč říkat Ne

Musíte říct NE alespoň několika věcem na svém seznamu: říct ne modlitební skupině a mládeži, abyste mohli říct ANO škole a práci.
A pro kohokoli, kdo toto čte. Možná budete muset říct NE různým projektům, komunitám, komisím, poradám, rodičovským organizacím, sportům nebo nějaké užitečné aktivitě.
Vím, že je hrozné říct NE, když jde o věci, které jsou zajímavé. Zabíjí vás to.
Jenže druhá možnost je dělat svojí práci špatně a být vystresovaní až do krajnosti. Na žádnou činnost se nebudete moct pořádně soustředit. Nebudete dost spát, kvůli únavě vám to nebude tak myslet a stres tomu ještě přidá.
A stejně v tom pokračujeme, protože chceme všechno zvládnout. Myslíme si, že můžeme uspět a excelovat prakticky v čemkoli. Jsme ale lidé a máme svoje limity. Musíme se pustit myšlenky, že dokážeme dělat všechno a to opravdu dobře. Buď jste dobří v několika málo věcech, nebo ve snaze dělat všechno dost pokulháváte.

Dělejte pár věcí, ale dobře

Ideálně se opravdu na něco zaměříte a budete dělat jednu věc skvěle. Vyberete si jednu činnost, která je pro vás nejdůležitější. Ostatním řeknete NE. Naprosto se na tu jednu činnost zaměřte. Může to být škola, projekt v práci nebo dobrovolnictví…pořád ale jen jedna věc.
Naučíte se jí dělat dobře, budete se zlepšovat, a tím můžete lidem výjimečně přispět.
Jenže to tak nebývá. Nemůžeme vždycky seříznout činnosti jenom na jednu. Zkuste se proto zaměřit na dvě. Zjistil jsem, že můžete dělat dvě věci dobře, ale jednu věc skvěle. Se dvěma činnostmi nebudete tak soustředění, nepůjdete tolik do hloubky, ale dáte to. Se třemi nebo čtyřmi činnostmi už nebudete zvládat všechno skvěle, pronikat do jádra ani dosahovat jedinečnosti ve službě lidem.
Začněte tedy seškrtávat, až se dostanete jen na dvě aktivity: zjistěte, které dvě činnosti jsou pro vás v životě nejdůležitější a zbytek bez milosti odstřihněte. Zavolejte druhým, napište jim nebo se s nimi teď hned sejděte a řekněte, že byste opravdu chtěli pomoct, ale máte toho zkrátka moc. Nemohli byste opravdu pomoct, proto potřebujete říct Ne.
Jakmile máte dvě činnosti, musíte jim vhodně věnovat čas. Pár hodin pro jednu a pár hodin pro druhou. Nepřeskakujte neustále od jedné ke druhé (rozepsat e-mail pro jednoho, napsat odstavec druhému, pokračovat v e-mailu, pak další odstavec textu druhému člověku a tak dále). Pokud to děláte, znamená to, že nikdy skutečně nevěnujete konkrétní osobě nebo činnosti plnou pozornost. Když něčemu dáváte pozornost, buďte přítomní.
Říct Ne zajímavým projektům a upustit od myšlenky, že zvládnete všechno najednou, je velice těžké. Ne ale tolik, jako snažit se dělat milion věcí, málo spát a být vystresovaní. Není jednoduché říct Ne, znamená to ale, že říkáte Ano pozornosti a rozumu.