Obrať svojí Karmu: 8 tipů, jak změnit špatné v dobré

“Sedmkrát spadni, po osmé vstaň.” – japonské přísloví
Je to nevyhnutelné: Někdy zkrátka život nejde podle nás.
Zkazí se vaše plány. Nepovede se vám všechno splnit. Někdo je na vás hnusný. Chcete se vším praštit a stočit se s pláčem do klubíčka.
Život si někdy bouchne a srazí nás k zemi, kde nás nechá naštvané, frustrované, vystresované a vyčerpané. A jak se jednou dostaneme do stavu, kdy už nám na ničem nezáleží, je pěkně těžké se z něj dostat ven.
Rád bych se s vámi proto podělil o tajemství, které vás dělí od štěstí a radosti: Je to vše jen ve vaší hlavě.
Jistě, nevypadá to tak. Zdá se, že na nás lítají kameny a šípy. Máme pocit, že prohráváme. Ale není to pravda. Je to všechno jen ve vaší mysli.
Jak vůbec můžu bagatelizovat to hrozné, co se vám děje? Jenom tím, že to nazvu problémem v psychice? Ano, protože to tak je. A jakmile si to uvědomíte, jste volní. Máte sílu změnit podmínky hry!
Nejde o nic jednoduchého, to vím. Je to neuvěřitelně těžké. Změnit svoje myšlení a život je boj hodný titánů, ale je to možné. Vše, co potřebujete, je několik triků, hodně energie a ochoty mít otevřenou mysl.
“Obavy dokážou nakreslit malým věcem velký stín.” – švédské přísloví
Dám vám příklad: Několik posledních let jsem opravdu bojoval s cvičením. Mám rád běh a posilování, ale někdy se mi do ničeho nechce nebo nemám dobrou náladu. Tyhle dny se ale můžou protáhnout na týden a týden na několik týdnů. Jako kdybych vypadl ze hry a už nejde naskočit zpátky.
Pak ale vyzkouším několik triků, co máte dále napsané a moje psychika se změní. Zapnu pozitivní myšlení a dojde mi, že moje nevydařené cvičení je jenom odrazový můstek k úspěchu. Měl jsem podobných problémů nebo tedy odrazových můstků, šest až sedm a byly to ony, co mě dovedly na cestu ke zdravé kondici. Dnes cvičím skoro každý den a miluji to.
To samé platí o každém dalším úspěchu, který jsem měl. Například tenhle blog je v mých očích úspěchem, ale byla období, kdy jsem toho chtěl kvůli negativním reakcím a emailům nechat. Všechno odrazování jsem však přetočil a použil jako motor k tomu, abych se zlepšil.
Hodněkrát za život jsem udělal chybu a nesplnil, co jsem měl, ale nakonec jsem to zvládl a neutekl. Čelil jsem zkouškám a to jak charakteru, tak trpělivosti. Postupně jsem se ale díky zkušenostem zlepšoval. I když nejsem dokonalý, vím, že pokud si zachovám stejné nastavení v hlavě, budu pořád lepší a lepší.
Je to všechno ve vaší hlavě. Zde je 8 tipů, které používám, abych cokoli špatného přeměnil na něco opravdu skvělého.
Síla pozitivního myšlení. Naučil jsem se využívat sílu pozitivního myšlení v době, když jsem přestával kouřit. Vracím se k ní vždy, když  čelím jakékoli větší výzvě. Přestat kouřit je, jak většina kuřáků nebo bývalých kuřáků ví, neuvěřitelně těžké. Během dne prožíváte nesčetně momentů, kdy to prostě chcete vzdát. Toužíte jenom po jedné cigaretě (dvou a …). Nevidíte ve svém trápení smysl. Pokud si ale uvědomíte, že to je jenom negativní myšlení, můžete ho zašlápnout jako švába a nahradit něčím lepším (Já to ZVLÁDNU!). V tu chvíli jste zpátky na cestě k úspěchu. Rozpoznejte špatné myšlenky, zbavte se jich a nahraďte je těmi dobrými. Funguje to pokaždé.
Selhání je odrazový můstek k úspěchu. Tohle si říkám pokaždé, když spadnu. Zvednu se, opráším a začnu znovu. Každý neúspěch vám jenom odkryje překážku, kterou jste nečekali. Příště už na ní budete připraveni. To vás přivádí blíž a blíž k vítězství. A víte co? Pokaždé, když jsem si tohle řekl, byla to pravda. Uspěl jsem. Nejdůležitější je se opět zvednout.
Procvičujte trpělivost. To si říkám, když na mě jde deprese, něco je těžké nebo jakmile začnu ztrácet nervy. Nejdřív tomu dám průchod (popovídání si s kamarádem nebo s manželkou mi pomáhá nejvíc). Pak si řeknu, že tohle je pro mě úžasná možnost, jak si procvičit trpělivost. Někdy si to musím opakovat jako mantru, ale funguje to.
Učte se zkušenostmi. To je podobný tip jako „odrazový můstek“, ale můžete jej použít kdekoli, nejenom v případě neúspěchu. Udělám-li chybu, špatnou volbu nebo mám špatný den, vidím to jako příležitost k růstu. Přehrávám si to v hlavě, snažím se přijít na to, kde se stala chyba a chci se z toho poučit. Pokud vnímáte učení jako něco úžasného (jako já), pak pro vás bude každá chyba požehnáním.
Posílí tě. „Co nás nezabije, to nás posílí.“ Tak zní slavné rčení. A I když to nemusí platit na sto procent (někdy můžeme být zruinovaní a na mizině), většinou to pravda je. Něco se zdá těžké? Jakmile jdu do toho, posílí mě to. Zažil jsem to sám, když jsem byl malý (utekl jsem z domova a spal v parku Goldan Gate v San Francisku), když jsem se rozváděl před sedmi lety, když jsem se stresoval a měl to těžké v práci. Díky tomu všemu jsem se stal lepším člověkem.
Testuj svůj charakter. Mám rád zkoušky a výzvy. Motivuje mě to, abych šel výš, zjistit, jestli to dokážu. Stejně to bylo i s mým prvním maratonem, který nebyl zrovna procházka růžovým sadem (z několika důvodů). Moc jsem si ho neužíval, ale vzal jsem to jako test. A když jsem doběhl, měl jsem radost. Tak je to vždy, když procházíte těžkým obdobím. Dívejte se na to jako na výzvu a jděte jí pokořit. Pokud to uděláte, budete se cítit skvěle.
Nastavte druhou tvář. Ježíš řekl, že místo oka za oko, by měl člověk nastavit druhou tvář, když ho někdo uhodí. Neznám moc lidí, kteří tohle dokážou. Sám jsem to zkoušel. Není to jednoduché a nutkání oplácet druhým se těžko zbavuje. Věřím ale, že i snaha se počítá a stává se z vás lepší člověk. Nejde jenom o křivdy, ale o cokoli, co vám kdo udělá. Nadávají vám? Poděkujte jim. Najdou se lidé, kteří budou říkat, že se má druhému oplácet stejně a budou takoví, co si do vás s chutí kopnou. Na to si řeknu: “Jak to má skončit? Jenom se snižuješ na jejich úroveň.” Povzneste se nad to a buďte vyspělejším člověkem.
Milujte své nepřátele. Nedávno jsem napsal, že jde o jednu z největších výzev a je to pravda. Pokud jste na někoho naštvaní, zkuste myslet na poslední tip. Pokud se vám to alespoň trochu podaří, přinese vám to obrovskou radost. Je to zázračná věc.
“Pesimista vidí problém v každé příležitosti; optimista vidí příležitost v každém problému.” – Winston Churchill
Leo Babauta