Dovolte si být šťastní a hrdí na svoje pokroky

Až příliš často jsme na sebe tvrdí a máme pocit, že neděláme pokroky dost rychle. 

Cítíme se provinile, protože jsme párkrát vynechali posilovnu, protože jsme škobrtli a na chvíli se zastavili nebo jsme zhřešili a snědli něco opravdu tučného.

Jenže takhle koukáte na sklenici jako by byla poloprázdná. Je jasné, že si tím akorát ztěžujete cestu k vašim cílům.

Berte sklenici jako poloplnou. Podívejte se za sebe a uvidíte, co jste už všechno zvládli. Buďte na to pyšní. Buďte šťastní za to, kam jste už došli, i když máte před sebou ještě dlouhou cestu.

Vezměte si například mě. Možná jste četli můj příběh… Když se podíváte do minulosti, vypadá to, že jsem toho dokázal poměrně dost za krátkou dobu. Byly ale chvíle, kdy jsem necvičil a cítil jsem se pěkně provinile. Jedl jsem nezdravě a pak mi bylo mizerně. Byly časy, kdy šel vniveč můj systém organizace a pořádku, když jsem byl líný odpovídat na maily.

Pokud bych se ale nechal špatnými pocity ovládnout, nejspíš bych to po cestě několikrát vzdal a nikdy se nedostal do cíle.

Klíčem je udělat krok zpátky a podívat se na to, co už jsme dokázali. Jistě, někdy jsem necvičil, ale podívejte se kolikrát ano! A není to tak dávno, kdy jsem nebyl vůbec běžec! Místo toho, abyste se sráželi, oslavte svoje úspěchy, ať už jsou jakékoli!

Vždycky se budeme cítit provinile za to, co jsme neudělali. Je ale důležité si uvědomit, že je to jenom dočasná brzda. Pokaždé si říkám, že to je jenom malý výmol na dlouhé cestě.

Podívejte se pořádně. Za sebe i před sebe. Malé problémy nemůžou vykolejit tak silnou mašinu jako jste vy!

napsal Leo Babauta