Jak být spokojený

Přiznávám, že to dělám často stejně jako vy: pozoruji, co dělají ostatní a přeji si, abych taky dělal něco podobného, co je cool.
Vidíme skvělé fotky na Instagramu nebo jiných sociálních sítích, kde lidé žijí skvělé životy, vytváří něco úžasného, jezdí za dobrodružstvím. A v tu chvíli přijde myšlenka, že bychom měli svůj život také zlepšit.

To je ale špatně. Vede to k pocitu, že váš život není dost dobrý, že vy nejste dost dobří. A tím to nekončí: pokud půjdete za lepším, vždycky budete chtít víc a víc. Víc zábavy, tvoření, učení, čtení, cestování. Nemůžete zvládnout všechno, ale vždycky si budete přát, aby to šlo.

Tak co je lepší? Naučit se být spokojený.

Pochopil jsem, že štěstí, spokojenost a úžas nejsou tam venku. Není to tam, kde jsou všichni ostatní, i když to tak vypadá. Můžete celý život strávit tím, že se honíte za štěstím, spokojeností, sny, skvělostí, jedinečností a nikdy jich nedosáhnete. Všechno je totiž v momentu, který je teď.
Než vám o tom povím víc, podívejte se na návyky, které většina z nás má.

Nešťastné návyky
Povězte, nezdají se vám povědomé:

Vidíte lidi, jak podnikají skvělé věci, cestují, užívají si a přejete si, abyste také dělali něco podobného. To nikdy neskončí, protože nehledě na to, kolik toho uděláte, vždycky budou lidé, kteří dělají věci, co jsou zajímavější a lepší. Takže nikdy nedosáhnete vrcholu úspěchu.
Koukáte se na sebe a myslíte si, že se můžete zlepšit – být zdravější, hubenější, víc se toho naučit, být klidnější, šťastnější a produktivnější. A tak dále. Jenže i když si vedete skvěle, nikdy nebudete dokonalí a vždycky bude co zlepšovat. Nikdy nebudete spokojení, a pak zestárnete a zemřete.
Máte pocit, že můžete dělat víc. Spěcháte kolem, pracujete, ale pořád je to málo. Vždycky bude existovat něco dalšího, co můžete udělat. Nikdy nemůžete zvládnout všechno. Vždycky toho bude víc, co neuděláte, než toho, k čemu se dostanete.
Kritizujete ostatní za to, co nedělají. Vaše děti, partnera, rodinu, přátele…dělají něco, co by podle vás neměli, nebo nedělají to, co by měli. V kritice druhých štěstí nenajdete, protože když jste s druhými nespokojení, jste nespokojení se životem.
Pokud jste zjistili, že nějaký z předešlých bodů děláte – a vsadím 1000 dolarů, že jich je víc, než si sami uvědomujete – pak je možná na čase se zeptat: Skončí to někdy? Přináší mi to radost?
Odpověď na obě otázky je ne – tyhle zvyky nikdy neskončí a nepřinesou vám ani radost ani spokojenost.

Spokojenost
Pokud se přistihnete při reakcích, které jsem nahoře vypsal, zkuste tohle (místo pouhého uvědomění si svých pocitů):
Přestaňte se po štěstí koukat všude kolem – v tom, co dělají ostatní, v tom, co byste měli udělat, v tom, co by měli dělat ostatní, ale nedělají atd… V tom byste se měli zlepšit. Štěstí a spokojenost nepoletují venku.
Místo toho se otočte a podívejte se, kde jste teď. Zastavte se a prociťte svoje tělo, dech a všechny vjemy, které vás obklopují. Všimněte si, co všechno tenhle moment obsahuje, co normálně nevnímáte.
Uvědomte si, že tento okamžik už je dostačující. Ze všech možných věcí, které si myslíte, že byste měli dělat nebo kde byste měli být, je tenhle moment nejlepší. Ideální zážitky nejsou kvalitnější nebo lepší než to, co zažíváte právě teď.
Uvědomte si zázrak okamžiku. Přesně tam, kde jste právě teď. Všimněte si úžasných věcí kolem sebe a v sobě jako byste je viděli poprvé v životě. Uvědomte si jedinečnost vašeho těla, mysli, okolí. Jak je možné, že to všechno existuje? Budova, ve které jste, příroda, ve které se procházíte. To se neobjevilo jen tak – je to skoro jako by se celý svět domluvil a vyrobil pro vás tenhle okamžik. A vy jste tu, abyste to mohli vidět. Nádhera!
To je spokojenost. Můžete jí cvičit kdykoli a kdekoli. Nezáleží na tom, co právě děláte nebo s kým jste. Je to zdarma, vždycky k dispozici, vždycky zázračné. A hlavně nikdy nekončící.