Probuďte se: Průvodce vědomým životem

„Život, který jste si sami vybrali, je životem vědomým. Život, který se podobá náhodě, je nevědomý.“  Neale Donald Walsch
Snažím se žít svůj život tak, abych ihned odkrýval, co mám v podvědomí.
Procházím přes mlhu myšlenek, abych věděl, kam mířím, a mohl si vědomě vybírat směr místo automatických reakcí.
Míváte někdy pocit, že životem jenom procházíte, aniž byste šli tam, kam ve skutečnosti chcete? Nebo netušíte, jak jste se proboha dostali tam, kde teď jste?
Žít vědomě znamená, že přeberete kontrolu nad svým životem. Přemýšlíte nad svými rozhodnutími místo toho, abyste dělali věci bez rozmyslu. Mít život, který chceme, a ne ten, který nám předurčili jiní.
Pokud si připadáte životem taženi – máte pocit, že se vám vymyká z rukou, a nevíte, jak jste se dostali do situace, ve které jste…může pro vás být rozhodnutí žít vědomě naprosto zásadní.

Žijete nevědomě?
Zeptejte se sami sebe na následující otázky…pokud se přistihnete, že na většinu z nich odpovídáte ano, možná byste se měli zamyslet, jestli nepotřebujete uvědomělejší život:
1. Jste v práci, ve které jste tak nějak uvízli, nebo spíše v té, kterou milujete?
2. Děláte činnosti, které vám někdo určí, nebo spíše ty, které chcete dělat?
3. Trávíte svůj čas víc tím, že tvrdě pracujete, nebo spíše tím, že si užíváte volný čas?
4. Přejete si mít možnost trávit víc času se svými milovanými?
5. Máte nadváhu, protože se živíte jídlem, které jíte už roky, a za boha se nemůžete donutit k tomu, abyste cvičili?
6. Nacházíte se v situaci, kdy žijete od výplaty k výplatě, nebo máte dluhy a nevíte, kam se vaše peníze rozkutálely?
7. Zjišťujete, že ztrácíte čas děláním věcí, které nejsou důležité, spíše než soustředěním se na dokončení toho, co důležité je?
8. Procházíte svými dny, aniž byste přemýšleli nad tím, co chcete od života a jak to dostat?
Pokud jste na všechny otázky odpověděli ne, pravděpodobně žijete vědomě už teď a nepotřebujete číst dál. Ale vy, kteří chcete vědět víc, pokračujte.

Jak žít vědomý život
Nejde o něco, co můžete změnit přes noc. Žít vědomě je životní styl, dovednost, umění. Není to něco, co uděláte jen jednou, ale jde o návyk, který si můžete osvojit a žít tak po zbytek života.

Je to až směšně jednoduché: Buďte pozorní a přemýšlejte nad tím, co děláte. Dělejte vědomá rozhodnutí. Nejednejte bez přemýšlení. To je vše.
Zní to lehce, ale je neuvěřitelné, jak málo lidí to ve skutečnosti dělá. Velice jednoduše dokážeme jet na autopilota a slepě dělat věci, protože jsme na to tak byli doteď zvyklí. Můžeme mít mizerný život, ale je to snazší než něco měnit.
Změna je těžká. Vytrhnout se z běžné rutiny a začít žít život podle sebe.
Chce to pořádnou vůli, energii a pozornost nad našimi rozhodnutími…nad všemi.
Tady jsou některé z věcí, které mně osobně ke změně pomohly:

1. Udělejte z pozornosti nad životem běžnou rutinu. Ať už je to formou deníku, projetí si dne v duchu před spaním, zastavení se jednou za týden a podívání se na svoje rozhodnutí a činy, možná při procházce venku z kanceláře…je důležité se umět nad věcmi zamyslet…pravidelně.

2. Alespoň jednou za rok si napište nebo poupravte životní cíle. Co chcete v životě? Co je pro vás důležité? Jak má váš život vypadat? Jak se to stane? Napište si to, dejte někam, kde to často uvidíte a jděte do akce.

3. Dívejte se i na své vztahy. Lidé, které milujeme, jsou jednou z nejdůležitějších věcí v našem životě, jestli ne tou nejdůležitější. Musíte se zamyslet nad svými vztahy. Trávíte s lidmi dost času? Dáváte jim najevo svou náklonnost? Existuje způsob, jak vaše vztahy zlepšit? Je potřeba někomu odpustit či se omluvit? Jsou zde bariéry, kterých se můžete zbavit? Komunikace, která se dá zlepšit? Podívejte se také na vaše vztahy s kolegy nebo známými.

4. Uvědomte si svůj vliv na okolní svět. Jak to, co děláte, co jíte, jak žijete, ovlivňuje okolí? Jaký to má dopad na lidi třetího světa? Jak to ovlivňuje chudé, bezmocné a bezbranné? Jak to ovlivňuje lidi okolo vás? Váš život má vliv, ať už si to uvědomujete nebo ne. Uvědomovat si, jak vaše rozhodnutí může ovlivnit druhé lidi, je důležité.

5. Zvažte skutečnou cenu každého nákupu. Často si kupujeme věci, aniž bychom opravdu přemýšleli nad tím, co děláme nebo co nás to bude opravdu stát. Jasně, je to jenom 500 Kč…žádný problém, ne? Ale těch 500 Kč může být několik hodin práce…a čas se nedá vrátit. Opravdu chcete strávit život tím, že vyděláváte a utrácíte za nesmysly? Skutečně tak chcete žít svůj život? Myslím, že to stojí za zamyšlení.

6. Vezměte v úvahu pravou cenu věcí ve vašem životě. Naše životy jsou přeplněné věcmi…domy, kancelářemi…a za tím vším je něco víc, než že nás to stojí peníze. Pomalu nás to užírá zaživa. Věci se musí řadit, uklízet, přemisťovat, musíme si je brát sebou, když se stěhujeme…zabírají místo v našich životech. Je to jasný stres. Později se jich musíme zbavit, seřadit, vzít si čas na to, abychom je vyhodili, recyklovali nebo někomu darovali. Pokud vám věc za podobný proces nestojí, zbavte se jí.

7. Podívejte se, jak trávíte svůj čas. Dokud se nezastavíme a skutečně se nepodíváme, byť třeba na jeden jediný den, nezjistíme, jak využíváme svůj čas. Může nás to překvapit. Jakmile víme, co s časem provádíme, máme možnost se rozhodnout, jak to v budoucnu uděláme jinak.

8. Objevujte sami sebe. Nemyslím to neslušně. Vezměte si čas a zamyslete se nad tím, kdo vlastně jste. Jaké jsou vaše hodnoty? Žijete svůj život podle nich? Jak se chováte k lidem? Jak se chováte sami k sobě? Zamyslete se nad tímhle: Co chcete, aby o vás lidé říkali, až umřete?

Žijete vědomý život?

Leo Babauta