Budete v pořádku

Jdete po ulici a děláte si starosti s tím, že přijdete pozdě na schůzku.

Bojíte se, co si o vás budou myslet. Minete několik lidí a napadá vás, co si o vás asi myslí oni. Možná si to ani neuvědomujete.

Máte starosti v práci a v osobním životě. Je toho potřeba tolik udělat (daně, pohledávky, účty). Máte pocit, že děláte pořád málo, že byste měli dělat něco jiného. Pořád.

Staráte se o to, jak vypadáte, jak vás druzí vnímají a co budete dělat, když se vám něco nepovede. Přemýšlíte nad tím, co všechno musíte ještě udělat, co všechno nemáte, co vám chybí, a porovnáváte se s ostatními.

Nebojte se. Nejste v tom sami. Všichni to řešíme.

Věc se má tak: stejně budete v pořádku, a to ve všech případech. Všechno dobře dopadne.

Pořád se strachujeme a myslíme na to, co by se mohlo pokazit. Představujeme si, co špatného si o nás druzí myslí a tak dále. Soustředíme se pouze na to špatné.

Jenže cokoli špatného, co očekáváte, je jenom jedna možnost z miliónu. A pravděpodobně se to nikdy nestane.

Pokud ano (řekněme, že si o vás přeci jenom někdo myslí něco zlého), těžko to bude mít na váš život opravdu zásadní nebo destruktivní vliv.

A i když se stane něco špatného, budete v pořádku.

Představte si věci, ohledně kterých jste se strachovali za poslední roky: většinou nějaké drobnosti. Ve všech těchto případech se nic nestalo. Život se vám kvůli nim nezhroutil.

Pokud si začnete budovat víru v to, že budete OK, můžete se přestat strachovat. Můžete být v klidu místo toho, abyste se nechali pohltit strachem a obavami.

Jdete po ulici, uvolnění a s úsměvem na tváři.


LEO BABAUTA -  www.imagemaker.cz