Jak proměnit cvičení ve hru


Lidé obyčejně nejvíce narazí, když mají začít cvičit.

Spolu s pojídáním zeleniny, meditací, spaním a odložením cigaret je cvičení pravděpodobně nejdůležitější návyk, který každý z nás může mít. A přitom většina lidí právě s tímhle nejvíce zápasí.

Řešením je přestat cvičit a začít si místo toho hrát.

Pamatujete si, jaké to bylo jít jako dítě ven? Já to vím, protože pozoruji svoje děti každý den. Pobíhají kolem, předstírají, že jsou bojovníci nebo čarodějové, jezdí na kolech, létají a houpou se jakoby se chystaly vyletět ke hvězdám.

Dětem nezáleží na tom, co by “měly”…jediné, co chtějí, je užít si legraci. A tak si hrají.

Proč stojí cvičení za prd

Já cvičení miluji. Rád posiluji, chodím běhat nebo dělám kliky. Pro mě je to hra.

Jenže pro druhé je to vyčerpávající, únavné, nepohodlné a nudné. Pokud to vnímáte takhle, nejspíš u toho dlouho nevydržíte. Je to možné, ale jenom jestli jste se opravdu zavázali, jste motivovaní, odhodlaní a přesvědčení. A i přesto to nejspíš po nějaké době vzdáte.

Prokrastinujeme, když máme cvičit, i když víme, že je to pro nás dobré a že se potom budeme cítit lépe. Je to na prd, protože pak jde jen o další problém, který si za den nabalíme. I v případě, kdy nemáme co na práci, se spíš necháme strhnout elektronikou než posilovacím strojem.

Jak si vytvořit návyk hry

Pokud si nový návyk neužíváme, nevydržíme u něj. Hledáme důvody, proč to odkládat. To je fakt: každý jsme to někdy udělali, pravděpodobně několikrát.

Takže, jaké je řešení? Jenom mávneme rukama a budeme radši nemocní?

Ne: dáme se do pohybu, ale uděláme z toho zábavu. Uděláme z aktivity hru.

Zamyslete se nad cvičením, které odkládáte a jestli je zábavné. Teď si představte, jak pobíháte kolem dokola jako blázni, tančíte na hlasitou hudbu, honíte se s dětmi nebo nejlepšími přáteli, berete kolo, abyste prozkoumali město, uspořádáte s přáteli soutěž v klicích, jdete na hodiny kickboxu s rodinou, nebo jdete na túru s vaší drahou polovičkou, či si zahrajete fotbal nebo basketbal s kamarády.

Někomu nebo všem to může všechno znít jako prima zábava! Možná ale nejsou všechny moje návrhy zrovna pro vás, protože máme každý rád něco jiného. Já mám rád, když si připnu na záda několik cihel a dělám kliky, plazím se nebo si jdu zaběhat, ale někomu se to může zdát bláznivé. Vaše představa zábavy může být úplně jiná.

Dělejte cokoli, co vás baví! Ne proto, že byste měli, ale protože vás ten pohyb baví. Nesnažte se splnit povinných 60 minut, dojít k nějakému cíli, prostě si hrajte. Ztraťte se v tom. Udělejte z toho tu nejzábavnější aktivitu dne. Zasloužíte si to.

Zkoušejte tyhle hrací pauzy během dne. Dejte si budík a nastavte ho na 10 minut. Dopřejte si to jako odměnu po pracovním dni. Zahrajte si po ránu a udejte tak svému dni směr. Odstartujete kreativitu a uvolníte tělo.

Zablbněte si. Buďte spontánní. Buďte svobodní.

A smějte se u toho jako blázni.