Vaše návyky utváří vaší realitu

Každý z nás má jinou realitu. A tu vytváříme a můžeme ji různě měnit.

Máme tendence ji vidět jako něco mimo nás, něco absolutního jako pálící slunce, které na nás svítí za lenivého odpoledne. To tam na obloze je pořád, ať už tomu věříme, nebo ne.

Jenže u nás lidí je realita tvořena tím, jak vnímáme. Jednomu se bude zdát, že slunce neúměrně sálá, až je to nepříjemné, a druhý řekne, že je to skvělá příležitost, jak se příjemně opálit. Další to bude vnímat jako stroj na rakovinu a jiný si ho bude zbožšťovat a bude se ho bát.

Každý z těchto lidí má úplně jinou realitu. Ačkoli je slunce, objektivně vzato, pořád stejné.

Cokoli pravidelně děláte nebo o čem přemýšlíte, ve skutečnosti udává směr vašemu životu. A pro většinu lidí to je internet (nebo telefon).

Jestli navštěvujete stránky, kde se píše o tom, jak hrozné to na tom světě je a jak za všechno mohou gayové, muslimové nebo feministky…pak to bude vaše realita.

Díváte se na Facebooku na fotky jídla nebo dovolené svých přátel? To bude vaše realita. Na pornostránkách se to požene zase tímto směrem. Sledujete-li na Twitteru lidi, kteří si neustále stěžují, bude vás to hodně ovlivňovat. Jaké návyky online utvářejí vaši realitu? Je to to, co chcete? Můžete to změnit?

Na to nemám odpověď. Chtěl jsem tímhle článkem ovlivnit tu vaši. Alespoň trochu.


LEO BABAUTA - www.imagemaker.cz