Jak si udělat čas na svoje cíle

„Překážky jsou to děsivé, co vidíte, když se přestanete dívat na svůj cíl.“ – Henry Ford
Jednou z největších neřestí ve snaze dosáhnout našich osobních cílů je tendence je odkládat. A to na zítra nebo na příští týden, protože teď máme přece naléhavé věci k dořešení doma nebo v práci.
Zítřek ale nikdy nepřijde.
Pokud chceme dosáhnout cíle, musíme na něm začít pracovat hned. Najít si čas udělat potřebné kroky je samozřejmě problém. Vedeme namáhavé a komplikované životy a když už konečně máme chvilku prostoru, jsme už moc unavení na cokoli, co vyžaduje naši energii. Chceme se prostě rozvalit u televize nebo si dát šlofíka.
Jak tedy najít čas na vaše osobní cíle?
Na to se nedávno ptal čtenář Trin:
„Jak to skutečně děláte? Já upřímně ani nevím, kde se svými cíli začít a už tak mám pocit, že tomu musím hodně obětovat. Rád bych znal váš názor jako otce šesti dětí. Jaké činnosti jste musel za svého života odstranit, abyste dosáhl svých cílů?“
Nejsem schopen vám dát jednoduchou odpověď. Neexistuje jeden malý trik, který vám zajistí obrovské množství času, abyste mohli jít za svými vysněnými cíli. Chce to práci, odhodlání a motivaci…ale bezpochyby to jde. Já to zvládl. Ačkoli jsem měl šest dětí a donedávna i dvě práce, našel jsem čas na trénink na maraton, splácení dluhu, na zdravější stravu, organizovanost mého nepořádku, na vstávání brzy ráno a tak dále.
Jak? Znovu říkám, nešlo o jeden krok, který mi to přinesl, ale sérii akcí, které jsem postupně přidával:
  1. V jednu chvíli jen jeden cíl. Problém je často ten, že se snažíme dosáhnout několika cílů naráz. Máme seznam věcí, kterých chceme dosáhnout od starání se o zahradu přes perfektní italštinu až po vysněnou postavu. Může toho na nás být moc, a proto nikdy ani nezačneme. Možná začneme plní nadšení, ale to nám rychle dojde. Je nesmírně těžké udržet pozornost a energii (dvě hlavní ingredience pro dosažení cíle), když jsme si určili cílů moc najednou. I dva naráz jsou hodně, pokud už alespoň u jednoho nejedete na autopilota. Pro teď se soustřeďte jen na jeden. Jakmile poběží automaticky, můžete přibrat další. Dejte si na jeden cíl alespoň měsíc.
  2. Ujistěte se, že to opravdu chcete. Nestačí říct si: „Bylo by pěkné umět francouzsky“ nebo „To by bylo super cvičit každé ráno jógu.“ Musí to být něco, co opravdu chcete. Zeptejte se sami sebe, proč chcete tohohle cíle dosáhnout a jak moc to chcete. Odhalte svoje motivy. Je potřeba to udělat hned na začátku, jinak si na činnost neuděláte čas.
  3. Udělejte z toho nejvyšší prioritu. Všichni se ve svém životě musíme soustředit na veliké množství věcí jako jsou práce, škola, rodina, zařizování, závazky, koníčky a společenské aktivity. Pokud to vše upřednostníme před naším cílem, nikdy na něj nebudeme mít čas. Den má jenom 24 hodin. V určitém momentu si budeme muset určit priority a když bude prioritou náš cíl, čas se vždycky najde.
  4. Zredukujte svoje závazky. Jsem velikým fanouškem zjednodušování života. Jednou z prvních věcí, kterou byste pro zjednodušení toho vašeho měli udělat, je napsat si seznam 4-5 věcí, které jsou pro vás nejdůležitější, na které si chcete udělat čas, které milujete a které vám přináší radost. Už jsem to kdysi říkal, ale pro příklad: Mezi moje top priority patří trávení času s rodinou, psaní, čtení a běh. Všechno ostatní není důležité. Jakmile si napíšete svůj seznam, měli byste se zbavit nepotřebných činností. Už vám nepřináší radost a naplnění členství v klubu Harley-Davidson? Elegantně se toho zbavte. Pokud zrušíte alespoň pár závazků, budete mít prostor pro věci, které chcete opravdu dělat včetně vašeho osobního cíle.
  5. Ať je to jednoduché. Je důležité svůj cíl příliš nekomplikovat. Nechcete mít před sebou dlouhé seznamy kroků, které musíte udělat. To vás zahltí. Místo toho se soustřeďte na menší cíle, které vás postupně dovedou k tomu největšímu. Pokud je vaším cílem investovat, abyste měli v důchodu dost peněz, prostě si nejdřív zjistěte vše, co je k investování potřeba. Dalším krokem bude otevření si účtu a převádění peněz. Pak si určete pravidelné dávky, které budete na účet posílat, aniž byste se jich mohli jakkoli dotknout. Nebo si můžete vytvořit návyk, který vás k vašemu cíli dostane. Chcete-li být ve formě, zvykněte si každý den chodit (nebo běhat, jezdit na kole atd.). Jakmile jste si navykli, přidejte další. Například pití vody. Pak začnete jíst ovoce a zeleninu místo nezdravých jídel. A tak dál než dosáhnete svého cíle.
  6. Zůstaňte soustředění. Jednou z nejtěžších věcí při dosahování cílů je zůstat pozorný. Snadno se nadchneme pro něco jiného, přestaneme se soustředit a najednou nevěnujeme svým cílům dost času. Najděte způsoby, jak si pozornost udržet. Dejte si plakát na zeď, na lednici nebo si vytvořte tapetu se svým cílem na počítači. Posílejte si denně upozornění. Říkejte o tom druhým u kávy nebo na svém blogu. Musí se vás denně ptát.
  7. Vymezte si čas. Tohle je zásadní krok. Možná by to mělo být číslo jedna, ale přišlo mi důležitější dát vám základy z předešlých bodů. Jakmile ale chápete podstatné, musíte pokračovat tím, že si zarezervujete čas. A to jakýkoli, který vám vyhovuje. Ráno, poledne, po poledni, po práci, pozdě v noci. Zkuste si vymezit čas, kdy vás nebudou rušit žádné naléhavé záležitosti (schůzky, telefonáty, děti, atd.) a kdy jste v dobré náladě. Pro mě je to ráno, protože v poledne je doba, kdy mě ledacos ruší (především, když jsem ještě pracoval v kanceláři.) K večeru (pro většinu lidí ihned po práci) začínám být už trochu unavený. Musíte si najít tu správnou chvíli. Zablokujte si nejméně 30 minut, ačkoli hodina je mnohem, mnohem lepší. Dvě hodiny už pro většinu lidí nepřipadají v úvahu, ale u vás to může být jinak.
  8. Udělejte z toho svoji nejdůležitější schůzku. Čas, který jste si určili, musí mít největší prioritu. Jsou schůzky, které bereme vážně: návštěva u doktora nebo důležité jednání. A uděláme cokoli, abychom je nezmeškali. „Promiň, ale v tu dobu budu u doktora. Můžu vzít ten konferenční hovor až později.“ Jakmile ale dojde na naše cíle, často je odsuneme stranou a věnujeme se věcem, které zrovna hoří. Nedělejte to. Zablokujte si v kalendáři čas, který bude pro vás posvátný a nikdy ho nebudete porušovat.
  9. Dokažte, že to myslíte vážně. Ponořte se do toho naplno. Řekněte co nejvíce lidem o vašem cíli a z vymezeného času udělejte čas posvátný. Napište si svůj cíl a buďte konkrétní. Pokud to nedokážete ani napsat, nemyslíte to vážně. Potom si vytvořte plán, se všemi daty a nutnou akcí. Přemýšlejte, co by vás mohlo brzdit a vymyslete strategii, jak tomu zabránit. Plán znamená, že to opravdu myslíte vážně.
  10. Odhalte, co vás zdržuje. V životě každého z nás jsou věci, které můžeme jednoduše vynechat a nic moc se tím nezmění. Věci, které nás zdržují a nic nám nepřináší. Jako televize, videohry, zábava na internetu, chození po barech atd. Dokážete-li je odhalit, můžete tak snadno získat čas pro vaše cíle. Pamatujte. Pokud to není na vašem seznamu nejdůležitějších věcí (bod č. 4), můžete se toho s klidem zbavit.
  11. Udělejte z toho součást vašeho denního nebo týdenního programu. Tohle je zásadní bod, díky kterému dokážete ke svým cílům dojít. Pokud máte cíl, který zvládnete za týden, pak tento krok samozřejmě nepotřebujete. Ty nejcennější cíle ale chtějí čas. Proto budete muset jednotlivé kroky zařadit do vašeho běžného dne. Některé budete muset dělat denně jako pít vodu, cvičit nebo si třeba uklidit. Najděte si během dne čas na danou aktivitu a nedovolte, abyste jí vynechali. Dejte jí za jinou, kterou už máte zautomatizovanou jako sprchování, čištění zubů nebo jízda do práce. Tak na ní nezapomenete. Pro další cíle je nejlepší mít rozvrh. Můžete si jednou týdně odložit peníze stranou, splatit část dluhu nebo jít na jógu. Napište si to do kalendáře a nastavte si upozornění, abyste na to nezapomněli.
„Nezkoušejte. Udělejte to, nebo to nedělejte. Neexistuje nic jako pokus.“ – Yoda v Impériu vrací úder
Leo Babauta