Jak být ve spojení s ostatními, když se cítíte sami

Láska je jedinou rozumnou a přijatelnou odpovědí na problém lidské existence.” – Eric Fromm
Nedávná smrt mojí tety Kerry mě dostala do stavu, kterým jednou za čas procházíme všichni: pocitu naprostého odloučení, úplné samoty.
Někdy se stává, že se cítíme sami, i když jsme obklopeni lidmi. Po téhle cestě s názvem život ale musíme jít sami za sebe, ať už máme manžela/manželku, děti nebo blízké přátele. A to je poněkud smutná vyhlídka.
Jak můžeme překonat tyto pocity samoty a smutku? Pokud je máme příliš často a zajde to daleko, můžou být nebezpečné. Mohou vést k depresi, sebevražedným myšlenkám nebo syndromu vyhoření.
Řešením je být v kontaktu s dalšími lidmi.
Jakmile se setkáváme s druhými, už nejsme sami. Sdílíme naše trápení, naše zkušenosti, naše běžné problémy. Potíže, kterým čelíme, už se přestanou zdát nepřekonatelné, když je máme s kým sdílet.
Ale udělat krok ze samoty k druhým může být těžké. Jeden čtenář mi nedávno napsal, že má určitou formu sociální úzkosti, která mu brání se bavit s druhými lidmi ve společenských situacích. To je těžká překážka, ale dá se zvládnout.
Ačkoli nejsem odborníkem na úzkost nebo vztahy, překonal jsem také svůj podíl úzkosti a deprese. Našel jsem způsoby, jak během svého života vytvořit vztahy s druhými jako syn, bratr, manžel, otec, spolupracovník, šéf a přítel.
Zde jsou tipy, jak se spojit s lidmi, když se cítíte sami:
  1. Dělejte s druhými nějakou činnost. Pokud zrovna teď nemáte někoho s kým se spojit jako s partnerkou/partnerem, dětmi, příbuzným nebo kamarádem, zasnažte se trochu a jděte ven mezi lidi. Pokud se bojíte seznamování s cizími, je lepší vyhledávat místa, kde se cítíte pohodlně. Například: ve třídě, v baru, který máte rádi a který znáte. Pokud to nezabere, zkuste nějakou skupinovou činnost. Čtenářský kroužek, běžecký kroužek, podpůrnou skupinu, dobrovolnictví. Aktivita vám promaže společenské kontakty.
  2. Řekněte si o objetí. Máte-li kolem sebe někoho, koho milujete, nebojte se říct si o objetí. Je to jeden z nejlepších léků. Může to znít jako banalita, ale je to pravda. Kontakt s lidmi je něco, co potřebujeme všichni, především, když se necítíme dobře. Je to skvělý způsob, jak se s druhými sblížit.
  3. Navštivte rodinu a přátele. Pokud máte milované, které nevidíte každý den, koukejte je jít navštívit. Už jenom to, že jste v jejich společnosti, že jste se chtěli s nimi vidět, to už vás posouvá dál. Mluvte s nimi, sdílejte, sbližujte se. Když zemřela moje teta Kerry, moje rodina se ihned sešla tady na Guamu. To, že jsme v takové situaci byli ve společnosti toho druhého, nás nejen přiblížilo, ale umožnilo nám to zbavit se emocí, které nás tlačily, a cítili jsme se tak v období smutku lépe.
  4. Vynechte televizi a filmy. Často trávíme čas sledováním televize a filmů. Někdy to může být v pořádku, ale není to zrovna nejlepší způsob, jak se propojit s druhými. Problém s takovou pasivní zábavou je v tom, že nás odděluje, i když jsme blízko u sebe. Skončí to tak, že místo povídání koukáme. Zkuste si místo toho společně zasportovat, zahrát deskovou hru, dát si kávu nebo čaj, jít na piknik. Cokoli, co budete dělat spolu a kde si můžete povídat a opravdu se přiblížit. To je dobré.
  5. Najděte společné zájmy. Pokud okolo sebe nemáte nikoho blízkého a chcete si udělat nové přátele a spojit se s lidmi, je nejlepší začít na společných základech. Jaké koníčky sdílíte? Žili jste na stejném místě, chodili do stejné školy nebo do stejné práce? Máte podobné zájmy a touhy? Až najdete společnou řeč, můžete se sbližovat.
  6. Otevřete se. Jakmile najdete společný základ a cítíte se s osobou příjemně, nebojte se trochu otevřít. Samozřejmě na člověka nevybalíte hned svoje nejskrytější tajemství, když ho vidíte poprvé. Musí to být postupné. Ale pokud nic neuděláte, nikdy doopravdy nenavážete hlubší vztahy. Bude to jen povrchní. V okamžiku, kdy sdílíte s lidmi něco opravdového a osobního, vzniká skutečné pouto.
  7.  Procvičujte to a zvykejte si. Často býváme stydliví nebo trpíme úzkostí, když jsme v nepříjemných situacích. Řešením je začít se cítit pohodlně. Jediný způsob jak to udělat je procvičovat to, dokud se nezlepšíte. Čím častěji budete cvičit, tím lépe se budete cítit.
  8. Dělejte to v malých dávkách. Pokud je pro vás předešlý tip až moc těžký a dělá vám problém jenom představa procvičování společenských situací, dokud vám v nich není pohodlně, je nejlepší jít na to pomalu. Začněte tam, kde se cítíte dobře a zkuste mluvit s člověkem, kterého alespoň trochu znáte. Později to zkuste s někým, koho neznáte vůbec, ale buďte stále v pohodlných podmínkách. Jednou za čas to udělejte, oslavte svůj úspěch a za nějakou dobu to zkuste znovu. Nemusíte ihned navázat úžasné vztahy.
  9. Pečujte o sebe. Tenhle bod vypadá samozřejmě, ale je úžasné, jak velký rozdíl může znamenat. Zaprvé, pokud se o sebe staráte, dělá to na druhé dobrý dojem a pomáhá jim to na vás reagovat pozitivněji. Ale co je ještě důležitější, když o sebe pečujete, stoupá vám sebedůvěra a to dělá celkově obrovský rozdíl.
  10. Naučte se být dobrým posluchačem. Velice důležitý bod. Je neuvěřitelné, kolik lidí tuhle základní schopnost ignoruje. Mluvil jsem s tolika lidmi, kteří nebyli zlí, ale moje povídání jako kdyby je unavovalo. Nebyli schopní nic slyšet. Naslouchal jsem jim, ale oni mi to nevraceli. Byla to jednostranná konverzace. Nikomu se takové povídání nelíbí (kromě toho, kdo mluví). Pokud chcete s druhými navázat vztah, začněte nasloucháním. Naučte se ptát a nechte druhého mluvit o sobě. To má rád každý. A když začne vyprávět, opravdu poslouchejte. Nekoukejte na něj prázdným pohledem a nepřemýšlejte nad tím, co chcete říct vy. Naslouchejte tomu, co říká, reagujte na něj vhodnými slovy, přitakáváním a výrazy v obličeji. Dávejte doplňující otázky. Když se naučíte naslouchat, ujdete pořádný kus cesty k budování vztahů s lidmi.
  11. Pomáhejte těm, kteří to potřebují. Kromě setkávání se s lidmi existuje ještě jeden skvělý způsob, jak se s nimi spojit. Pomoci jim, když potřebují. Dobrovolně pomáhat bezdomovcům a hladovým je úžasný způsob, jak potkat nové lidi, dělat něco pozitivního, měnit druhým život a spojit se s lidmi způsobem, který je jinak nemožný.
  12. Najděte způsoby, jak vyjádřit city. Ať už se chcete sblížit s milovanými, s novými lidmi nebo s těmi, kteří jsou v nouzi…je tím nejdůležitějším vždycky láska. K vytvoření vztahu je nejdříve potřeba svojí lásku vyjádřit, a to bez očekávání, že dostanete cokoli zpátky. Jak můžete vyjádřit lásku? To je na vás. Musíte najít způsoby, které jsou přiměřené situaci, vztahu a vám jako člověku. Mám pro vás ale několik nápadů: objetí, milující úsměv, milý dopis, udělat pozornost pro druhého, trávit s lidmi čas, říct miluji tě, napsat si seznam důvodů, proč druhé milujete…Jsem si jistý, že vás napadnou další.
V podobném duchu: Děkuji všem na tomto blogu, kdo mě utěšovali milými slovy, sdíleli své příběhy ztrát a trápení, prožívali se mnou moje bolesti, modlili se, vysílali přání, myšlenky a pozitivní energii, když jsem truchlil se svojí rodinou. Ukázali jste mi, že pouto může být vytvořeno i na dlouhé vzdálenosti mezi cizími lidmi způsobem, který opravdu vytváří trvalou změnu v životě. Takže děkuji, děkuji.
Milujte jeden druhého a budete šťastní. Je to tak jednoduché i tak složité zároveň.” – Michael Leunig
zdroj: Leo Babauta