LZE SE PŘIPRAVIT NA COKOLIV?


Je spousta způsobů, jak se připravit na to, co vám přijde do cesty, např. na těžký projekt v práci, krizi, ztrátu milované osoby, hádku s partnerem…a nebo snad na útok zombie? :).
Jedna z možností je připravit se na cokoliv, co se může stát: dejte si dohromady veškeré náležitosti pro přežití, zamyslete se nad svými dovednostmi, naplánujte si pracovní projekty, srovnejte své záležitosti, promyslete si své argumenty atd.
Problém je v tom, že nevíte, CO přijde. Takže strávíte celý život přípravami na různé věci, aniž byste opravdu byli připraveni. Ale kdo chce strávit život pouze přípravami?
Další způsob je naučit se některým dovednostem, díky kterým budete připraveni skoro na cokoliv, co může přijít.
A toto je vaše „první pomoc“.
  • Filozofie: Nemůžete se připravit na detaily každičké situace, která se vám může v budoucnu stát, protože budoucnost je nejistá. Místo toho si uvědomte, že vnější události jsou jen detail…to opravdové, na co se musíte připravit, se děje vnitřně. A je to skoro to samé. Takže se naučme některé vnitřní dovednosti pro přežití, které nám pomohou se porvat s čímkoliv, co nám budoucnost přinese.
  • Před přípravou se připravte: Vnější detaily sice nejsou tak důležité, jako to, co děláme uvnitř, ale stejně je důležité mít vše v pořádku, jak nejvíc to jde. To znamená mít srovnané finance – zbavte se dluhů nebo si alespoň naplánujte, jak je co nejdříve splatíte, mějte účet pro náhlé události, utrácejte méně, než vyděláváte a investujte co nejvíc můžete. To znamená – zjednodušte svůj majetek a čas. Srovnejte si své zdraví – soustřeďte se na jídlo – na zdravé potraviny (hlavně zeleninu) a méně zpracovaných jídel, buďte aktivnější. Jakmile máte tyto věci v pořádku, zbytek života je daleko, daleko jednodušší.
Pokud se tyto věci naučíte, budete připraveni na cokoliv – od obyčejných událostí v práci či osobním životě, po jakékoliv krize, velké ztráty a životní změny.
  1. Uvědomění. Toto je základ: pokud nebudete vědomí, nebudete se věnovat ani ostatním dovednostem dostatečně na to, aby vám přinášely pravý užitek. Uvědomění můžete procvičovat jednoduše meditováním – zpočátku se každé ráno několik minut soustřeďte na svůj dech. Jak se budete v uvědomění zlepšovat, začnete se zlepšovat v poznávání toho, co se ve vás v různých situacích skutečně děje. Například, když na vás někdo křičí, můžete si v ten moment uvědomovat své tělo a všimnete si zrychleného tepu, pocitu paniky v hrudníku, horkosti v obličeji a podobně. Reakce vašeho těla vás upozorní na to, co se vám děje v mysli.
  2. Pozorujte, jak reagujete uvnitř. Pokud budete vnímat reakce své mysli na vnější události, můžete začít ovlivňovat i své odpovědi. Například, když na poslední chvíli dostanete velký projekt, můžete si všimnout, že se váš dech stane mělčí, váš hrudník se stáhne a vaše čelisti ztuhnou…cítíte úzkost, možná jste naštvaní, že vám tento úkol zadávají těsně před termínem. Můžete pak zkoumat tyto reakce – úzkost, naštvání – a rozhodnout se, jak se zachováte, místo toho, aby vás ovládaly.
  3. Podívejte se, čeho se držíte. Pokud je vám těžko a například cítíte úzkost, jste naštvaní, máte zlost, strach, prokrastinujete…je něco, čeho se držíte a co ten pocit způsobuje. Zprvu to může být těžké rozpoznat, ale s tréninkem to uvidíte okamžitě. Pokud jste naštvaní nebo rozmrzelí, existuje ideální situace, kterou byste chtěli a držíte se jí, ale která není stejná, jako realita. Například vám někdo řekl něco zlého, můžete být naštvaní, protože (ideálně) by se k vám takto neměli chovat. Není důležité, jestli máte pravdu nebo ne – pokud chcete, aby věci byly jiné, než je realita, budete naštvaní, rozmrzelí nebo frustrovaní. Všímat si, čeho se držíte, je důležitým krokem.
  4. Pusťte to. Každý máme nějaké ideály, ale pokud vidíte, že je to ideál, který vám přináší bolest, můžete mít nad sebou „slitování“ a ideál opustit. Jistě, lidé by se k vám měli chovat hezky, ale je to ideál, který nebude vždy pravdivý. Pustit se ideálu znamená přijmout realitu, že u lidí existuje velká škála chování – je to součást života. Lidé se vždy nechovají ideálně. Musíme to přijmout a netrvat na svém ideálu.
  5. Reagujte vhodně. Přijetí reality neznamená, že nic neděláte. Znamená to, že opustíte ideály, které vám způsobují bolest a poté přijdete na to, jak reagovat bez naštvání, frustrace, úzkosti nebo zlosti. Reakce na osobu či situaci, když máte zlost nebo jste naštvaní, většinou nevede k ničemu dobrému. Pokud můžete opustit ideál a bolestivé pocity, můžete lépe zareagovat. Když mé dítě například rozbije talíř, můžu se naštvat (“Neměli by rozbíjet talíře!”) a křičet (je nešikovný) nebo můžu tento ideál a naštvání opustit a zjistit, jestli je dítě v pořádku a poté si s ním v klidu a soucitně promluvit o tom, jak tomu v budoucnu předejít. To je vhodnější reakce. Když reagujeme naštvaně nebo frustrovaně, jedině problém zvětšujeme. Klidná a soucitná reakce znamená, že se budeme umět postavit čemukoliv, ať už krizi nebo ztrátě nebo když je někdo, koho milujeme, naštvaný.
  6. Zůstávejte v přítomném okamžiku. Zhoršujeme situaci tím, že si v hlavě promítáme minulost (“Jak to mohli udělat?) nebo přemýšlíme nad vším, co by se mohlo stát v budoucnosti. V dané chvíli je vše v pořádku. Můžeme být v přítomnosti s klidem a soucitem, pokud v ní zůstaneme. To znamená být uvědomělý, když se nám mysl zasekne v minulosti nebo přemýšlí nad budoucností a vracet se do přítomného okamžiku, jak jen můžeme.
  7. Buďte vděční a přijměte to, co je. Realita umí být hrozná, pokud chceme, aby byla jiná….nebo ji můžeme akceptovat jaká je a být vděční. Tohle chce trénink, protože je těžké být vděčný, když máte pocit, že se k vám chovají špatně, nebo pokud jste přišli o práci, nebo milovanou osobu a nebo pokud bojujete s nemocí. Ale toto je realita, ne ideál, který byste chtěli mít. A tato realita obsahuje krásu, pokud se ji rozhodneme uvidět. Tato dovednost nám dovolí být více smíření s tím, čím procházíme.
Možná se zdá, že je příliš jednoduché říkat, že nám tyto „univerzální dovednosti“ pomohou připravit se na cokoliv. A je to tak. Ale na zjednodušování není nic špatného, jen nám to pomůže koncentrovat své síly na to, co je nejdůležitější.
Z mých zkušeností jsou tyto dovednosti důležité. Uvidíte ten obrovský rozdíl. Trénujte a poznáte, jak jste schopní se prát s životem zcela novým způsobem.