Průvodce introverta

Jsem od přírody stydlivý, nejsem od narození extrovert a rozhodně se necítím dobře ve velkých skupinách. Takže pokud jste alespoň trochu jako já, pak je tento průvodce pro vás.
Musel jsem se naučit mít ve společenských situacích větší sebevědomí a nebylo to úplně jednoduché.
Za těch pár let jsem si ale ledacos osvojil:
  1. Seznamovat se s cizími lidmi a rychle najít společné téma
  2. Cítit se vyrovnaně na oslavě, kde většinu lidí neznám
  3. Být víc sám sebou, ne se snažit druhé ohromovat
  4. Přednášet před skupinou cizích lidí (není mi to příjemné, ale zvládnu to).
  5. Mluvit pohodlně jeden na jednoho v malé skupině a nestrachovat se tolik, jestli mě budou mít lidé rádi.
  6. Získat dobré přátele, se kterými si mohu opravdu promluvit
Nejsem schopný vás v jednom článku naučit, jak jsem to všechno dokázal, protože mi trvalo roky tyto schopnosti vyvinout. Dnes bych se s vámi ale rád o pár věcí podělil. Mohly by vám pomoci, abyste byli sebevědomější a abyste svoje dovednosti víc trénovali.
Vztahy
Nejdřív bychom si měli rychle odpovědět na otázku: Proč je vůbec řešit? Pokud jsou různé společenské situace složité, proč se vystavovat nepohodlí?
Protože vztahy jsou důležité. Záleží na nich víc než na čemkoli ostatním, pokud chcete být šťastní, zdraví, mít dobrou práci nebo rostoucí byznys. Můžete přežít bez skvělých vztahů, ale rozhodně se nebudete cítit dobře.
Naučíte-li se dobře seznamovat, můžete získat partu blízkých přátel, mít větší množství kolegů, kterým můžete věřit a kteří vás budou mít rádi a možná najít svou pravou lásku. Nakonec budete mít síť lidí, kteří zajistí, že se nebudete cítit osaměle a vyslechnou vás, když si budete chtít popovídat.
Za tu námahu to stojí.
V praxi
Nemůžete si přečíst průvodce introverta a ihned být lvy salónů. To už víte. Chce to trénink. Čím více to děláte, tím jste lepší.
Jak můžete ale trénovat, když ještě nemáte potřebné sebevědomí? Se sebedůvěrou to jde lépe. Já vím.
Musíte proto začít nejdřív s jednoduššími situacemi a trochu se v nich procvičit. Postupně se přesunete k těm méně pohodlným.
Procvičujte tedy seznamování a společenské situace se svými přáteli, rodinou nebo dalšími lidmi, které znáte. To je první úroveň. Poté přejděte na úroveň dva, kde už máte okolo sebe jednoho cizího člověka a jednoho nebo dva lidi, které znáte. Najděte v tom svoje pohodlí. Pak přichází úroveň tři, kde je jeden známý a pár cizích lidí. Na čtvrté už je pouze cizí člověk. Je to ale na místě, kde se cítíte pohodlně (vaše kancelář nebo oblíbená kavárna). Pátá úroveň už obsahuje jednoho nebo dva cizí lidi na neznámém místě. Nepřeskakujte rovnou na šestou nebo sedmou úroveň, kde už mluvíte k velké skupině neznámých lidí nebo přednášíte na pódiu.
Každý stupeň by měl být trochu nepohodlný, ne ale natolik, že vás to přimrazí k podlaze. Naučte se pracovat mimo komfortní zónu.
Jak získat sebevědomí
OK, tady mám pro vás několik důležitých informací:
  1. Každý je na pochybách, když je mezi dalšími lidmi. Může se zdát sebevědomější, ale i on se bojí.
  2. Jakmile budete sami sebou místo toho, abyste se snažili druhým zavděčit, nemůžete selhat. Neexistuje jenom jedna jediná verze, jak být sám sebou, máte různé polohy. Je ale na vás, kterou z nich se rozhodnete druhým prezentovat…
  3. Nebojte se sdílet svoje chyby, nezdary nebo trapné okamžiky. Právě to z vás dělá lidi a druzí vám pak více věří.
  4. Důvěra je mnohem důležitější než snažit se druhé ohromit.
  5. Předpokládejte, že mají ostatní ty nejlepší záměry. Očekávejte, že existuje rozumné vysvětlení pro jejich chování. Nedomýšlejte si něco špatného.
  6. Sebevědomí chce trénink. Cvičte i když sebevědomí ještě nejste.
  7. Nejlepší způsob, jak procvičovat, je užívat si to. Hrajte s lidmi hry – puzzle, skupinové hry, kvízy. Hrajte si i vy sami. Zkuste vymyslet různé mnemotechnické pomůcky na zapamatování jmen (představte si je jako zvíře nebo předmět, který vám jejich jméno připomíná) nebo zkuste vyzvat sami sebe, jak dlouho dokážete poslouchat druhé, aniž byste přemýšleli nad tím, co sami chcete říct.
  8. Naslouchejte a buďte zvědaví.
  9. Přiznejte si, když se necítíte pohodlně a zasmějte se tomu. Zjistil jsem, že to je naprosto odzbrojující. Vždycky říkám: „Nejsem dobrý v seznamování se s novými lidmi, takže se klidně smějte, když to pokazím.“ Často také přiznám, že si špatně pamatuji jména, takže jim povím, že si budu muset jejich jméno několikrát přeříkat. A pak jim povím, že ho nejspíš stejně zapomenu!
  10. Zkuste najít způsoby, jak jít pod povrch. Mluvit o práci a počasí je skvělé, ale co druhého baví? Proč vstává ráno z postele? Co v něm vzbuzuje vášeň? Čeho se bojí? Co ho uvádí do rozpaků? Buďte zvědaví!
  11. Usmívejte se a koukejte se jim do očí.
  12. Sledujte jejich reakce a odhadněte, co je zajímá spíš, než abyste pořád mluvili vy.
  13. Pokud se přistihnete, že jste ztuhlí strachy, otočte se od představy, které se bojíte, a jděte do přítomného okamžiku. Vnímejte svoje tělo, všímejte si věcí okolo sebe a věnujte pozornost tvářím druhých lidí.
  14. Zeptejte se sami sebe: „Co nejhoršího se může stát?“ Maximálně vás druhý člověk nebude mít rád, což ale není konec světa. Váš život není horší, když se najde někdo, kdo vás nemusí. Je ale lepší, když si najdete přítele. Výhody tedy daleko přesahují nevýhody.
Toto je samozřejmě jenom začátek. Sami zjistíte, co vám nejlépe funguje. Trénujte ale v částečně nekomfortních situacích s druhými lidmi. Zlepšíte se a získáte sebevědomí, které hledáte.
* napsal Leo Babauta