Návod, jak se zbavit sebezničujících myšlenek

Mám jednoho čtenáře, který chce dosáhnout pozitivních změn ve svém životě, ale nemůže se zbavit určitého chování.
Píše mi:
Mám neustále provinilé myšlenky, když kupuji jídlo. Co s tím, když děláte věci, které vás ničí a není dobré v nich pokračovat? Je tu vůbec nějaká možnost, jak to změnit?“
To je skvělá otázka. Myslím, že to všichni známe, že? Kdo z nás nemá občas nepříjemné myšlenky nebo dokonce každý den? Vím, že já sám jsem takhle žil většinu svého života a až za posledních 8 – 9 let jsem byl pomalými krůčky schopen svoje chování změnit.
Dá se tedy zbavit sebezničujícího chování? Můžete přestat dělat věci, u kterých se zdá, že to nejde?
Jednoznačně mohu říct, že ano. Tohle chování se dá změnit. Jsem toho živoucím příkladem.
Přestal jsem kouřit, přestal jsem jíst nezdravá jídla a přesedlal na zdravý životní styl. Přešel jsem od sedavého zaměstnání, dostal se z dluhů a zbavil se nepořádku. A to je jen pár věcí, které jsem dokázal. To všechno vzešlo z původně dost hrozných myšlenek.
Věřte mi, nejsem superman. Cizímu člověku můžu připadat jako příklad sebedisciplíny, ale uvnitř jsem si vždycky připadal neukázněně, jako člověk, který neustále prokrastinuje. Měl jsem pocit, že mi chybí sebeovládání. Nikdy jsem nevěřil, že dokážu něco změnit, ale povedlo se mi to.
Jak se to stalo? Tady je moje tajemství:
Krátký návod, jak změnit chování, které vám způsobuje problémy.
  1. Prociťte bolest. Máme tendence přejít ke změně, až když jsme opravdu motivovaní. Někdy nás může inspirovat, když vidíme druhé lidi, kterým se změna povedla. Někdy ale stačí prožívat dost bolesti, které se už chceme konečně zbavit. Pokud jste v takové situaci, prožijte svou bolest a zeptejte se sami sebe, jestli už není čas na změnu.
Nemáte pod kontrolou jídlo? Jakou bolest vám to způsobuje? Co ohledně toho chcete udělat? Dostaňte se ven z bolesti.
  1. Čelte svému problému. Jedním z největších problémů při změnách v životě je, že se snažíme na nepříjemnosti nemyslet. Neustále se to zhoršuje, a přesto odvádíme pozornost, protože problém nás děsí. Jenže to celou situaci jenom zhoršuje. Pokud se chcete z tohohle kruhu dostat, musíte mu věnovat pozornost. Podívejte se na svůj problém. Uvědomte si ho. Přijměte, jak to je a uvědomte si, že to můžete změnit.
  2. Vyberte si první krok. Jakmile jste připraveni dělat změny, vyberte si kde. Pokud chcete změnit svoje stravovací návyky, nemůžete to udělat najednou a hned. To nejde. Proto si určete menší krok a buďte specifičtí: Jíst ovoce každý den k obědu. Pít odpoledne neslazený zelený čaj místo sodovky. Pít neslazenou kávu s trochou šlehačky místo obrovského latte extra s kopou šlehačky ze Starbucksu. Pracujte na tom, abyste se nevrátili zpátky ke svým starým návykům. Nesmíte ze svého nového ani jednou vypadnout. Hezky jednu změnu po druhé. Pomaličku.
  3. Zavažte se k něčemu většímu. Vaše změna může být malá, ale váš závazek musí být obrovský. To vám pomůže vytrvat, když to budete chtít vzdát. Jak se můžete opravdu zavázat? Řekněte o tom stovkám nebo tisícům lidí a požádejte je, aby na vás dohlíželi. Přidejte se ke skupině, která vás bude kontrolovat. Veřejně slibte, že pokud selžete, bude to mít ještě trapnou dohru. Udělejte to před jedním člověkem nebo celou skupinou. Přísahejte někomu, koho milujete. Vsaďte na to s přáteli velké peníze. Dejte do toho všechno.
  4. Naučte se věřit, že to zvládnete. Na začátku budete mít nejspíš pochyby, jestli to dokážete. To je v pořádku. I tak do toho jděte. Držte se malých kroků (vypijte sklenici vody, dejte si ovoce) a uvidíte, že to jde. Potom přidejte další krok.
  5. Použijte neúspěch. Ačkoli je nový návyk důkazem, že na to máte, neúspěch rozhodně neříká, že na to nemáte. Využijte ho jako možnost se něco naučit: zjistěte, kdy pracujete nejlépe, jak fungují návyky a jak je to s negativní vnitřní sebemluvou. Učte se o překážkách, které jsou nevyhnutelné, a jak se přes ně dostat. Pokaždé, když něco pokazíte, je to skvělá příležitost se zlepšit. Selhání není nic špatného. Je to nová informace, která vám pomůže zlepšit vaše návyky.
  6. Nevěřte negativním myšlenkám. Ve vaší hlavě se objeví myšlenky. O vás a o tom, že to nezvládnete. O tom, že máte skončit. Neposlouchejte je. Podívejte se na ně, uvědomte si je, ale neřiďte se jimi a nevěřte jim. Vylézají na povrch, protože váš mozek se snaží z toho vyvléknout.
Líný, prolhaný mozek. Místo toho nasaďte dobré protiargumenty: „Mozku – ty to zvládneš. Můžeš a povede se ti to. Zvládli to jiní, můžu i já. A budu to vědět jenom, když to opravdu zkusím.“
  1. Najdi si podporu. Zeptejte se svého partnera, dobrého přítele, rodiny nebo internetu. Požádejte je, aby vás podpořili. Poproste je, aby vás sem tam zkontrolovali a nenechali to pokazit. Pokud kolem sebe nikoho takového nemáte, zkuste si najít podpůrnou skupinu online.
  2. Získejte správný pozitivní a negativní feedback. Pokud jíte jídlo z fastfoodu, máte pozitivní zpětnou vazbu (mňam), a když ho nejíte, máte negativní (kručení, hlad a touhu po jídle). Tohle je špatný feedback a není vhodný pro změnu, kterou chcete. Místo toho si vytvořte novou zpětnou vazbu, která podporuje vaši změnu. Více o tom píšu dál.
Vytvoření správného prostředí

Dáte-li všechny kroky dohromady, zjistíte, že je to hlavně o vytvoření správného prostředí. Představte si kluzký svah. Váš osobní svah značící sebezničující chování. Snažíte se proti tomu bojovat, ale stejně se na něm sklouznete.
Jenže to můžete vědomě změnit. Vytvořte si nový, který vede přesně tím směrem, kterým chcete jít. A taky ho pěkně namažte.
Například, když se snažíte změnit způsob, kterým jíte, zbavte se všeho nezdravého, co máte v domě. Vím, že to není jednoduché. Řekněte spolubydlícím, aby vás nenechali jít do obchodu nebo fastfoodu na nic smaženého. Místo toho mějte doma jenom zdravá jídla, když dostanete hlad. Mějte na sebe páky, ať pokud něco porušíte, dostanete negativní feedback a budete mít snahu si vést dobře. Nestýkejte se s lidmi v restauracích, kde se nejí zdravě. Je to jako jít do baru, když jste alkoholik. Odměňujte se. Dopřejte si třeba masáž, pokud dodržujete vše, co máte.
Jsou to jenom příklady, samozřejmě si nastavte svoje vlastní pravidla. Můžete je i během nějaké doby upravovat. Proto je neúspěch tak šikovný nástroj: můžete díky němu vidět, kde potřebujete něco změnit. Pokud budete místo posilování sedět u počítače, vypojte ho a dejte kabel kamarádovi, který ho bude hlídat než docvičíte. A tak dále. Nastavte si to tak pokaždé, když selžete. Pak už nemůžete nic než uspět.
Pokud byste dnes měli odejít byť s jednou myšlenkou, měla by to být tahle: „Změna je možná.“ I když si můžete myslet, že to nezvládnete, nemáte pravdu. Zvládnete. Musíte jít ale do akce. Stačí malý krok, změnit svoje prostředí a namazat svah.