Moje cesta k lehčímu já: 10 drobných změn, které opravdu fungují
Jídlo je palivo našeho těla i duše, přesto ho často bereme jako samozřejmost nebo dokonce nutné zlo - a tím si neuvědoměle škodíme víc, než tušíme.
- Kouzlo fermentovaných potravin - Nikdy bych nevěřil, že milovat se dá i kyselé zelí! Ale když jsem poprvé ochutnal kimchi, byla to láska na první lžíci. Postupně jsem do jídelníčku přidal i jogurt, kefír a taky mám rád kombuchu. To, že mi chutnají je jedna věc, ale to hlavní je, že se po nich cítím skvěle. Ano, podporují zdravou střevní mikroflóru. Ale nechce o tom jen číst, chce to zkusit.
- Koření a bylinky jako nový koníček - Zjistil jsem, že koření a bylinky dokáží proměnit i to nejobyčejnější jídlo ve food porno. Začal jsem experimentovat a objevovat nové chutě. Moje oblíbená kombinace je kurkuma s černým pepřem - chutná dobře a má i protizánětlivé účinky. Stojí za to si s kořením trochu zaexperimentovat.
- Nový pohled na luštěniny - Fazole, čočka a cizrna se staly běžnou součástí mého jídelníčku. Jsou chutné, levné a plné vlákniny. Navíc jsem zjistil, že po nich nemám takový hlad jako po jiných jídlech. Od salátů přes polévky až po pomazánky - možností je vážně spousta.
- Pestrost na talíři - Pokouším se každý týden vyzkoušet alespoň jednu novou potravinu. Je to způsob, jak oživit jídelníček, a navíc jsem četl, že pestrost stravy je důležitá pro zdravou střevní mikroflóru. Třeba nedávno jsem objevil černou rýži - má zajímavou chuť a texturu.
- Ořechy a semínka jako praktická svačina - Malá hrst ořechů nebo semínek jako snack mě dokáže zasytit na dlouhou dobu. Jsou plné zdravých tuků a bílkovin. Je dobré je mít vždy po ruce - v tašce, v práci na pracovním stole. Dobře poslouží proti odpolednímu hladu. U mě vede goji a slunečnice.
- Vědomé jídlo - Snažím se jíst pomalu a soustředěně, bez rozptylování. Zjistil jsem, že si jídlo víc užiju a navíc se dřív cítím sytý. Je to jako krátká pauza v rušném dni. Občas si k jídlu pustím i příjemnou hudbu pro lepší atmosféru. A hlavně nepouštím si videa ani nečtu zprávy, být zahlcen zpravodajským balastem znamená nevnímat a nevychutnat si jídlo.
- Těžiště jídel je ráno a v poledne - Začal jsem si dopřávat vydatnější snídaně a obědy, zatímco večeře jsem odlehčil. Překvapivě se cítím energičtější. Navíc jsem zjistil, že když se dobře najím ráno a v poledne, večer už nemám takovou chuť na všechny ty mile tvářící se “svačinky”.
- Celozrnné potraviny místo rafinovaných - Místo bílé rýže a pečiva jsem začal jíst celozrnné varianty. Zjistil jsem, že mají výraznější chuť a déle mě zasytí. Ze začátku to byla změna, ale postupně jsem si zvykl. Teď mi bílé pečivo přijde prostě daleko méně zajímavé.
- Čtení etiket - Začal jsem si všímat, co je vlastně v potravinách, které kupuji. Byl jsem překvapený, kolik cukru a přídatných látek obsahují některé zdánlivě zdravé potraviny. Teď se při nákupu víc soustředím na složení. Je to užitečná dovednost. Občas se cítím jako detektiv v supermarketu - je to vlastně docela zábava!
- Návrat k vaření - Začal jsem víc experimentovat v kuchyni a zjistil jsem, že vaření může být zábava. Navíc mám větší kontrolu nad tím, co jím. Už se netěším jen na jídlo samotné, ale i na proces jeho přípravy. Je to způsob, jak si jídlo víc užít a pochopit. A taky se zastavit a přepnout na chvíli mozek na něco jiného.
Ale hlavně lidi - nejde o dokonalost, ale o to najít způsob stravování, který vám vyhovuje.
🥄 Zkus se na chvíli zastavit…
Zeptej se sám sebe, kdy naposledy jsi jedl tak, že to nebyl jen způsob přežití, ale malý rituál? Možná to byla snídaně s hudbou, možná tichý večer s miskou polévky, možná jen to, že sis poprvé opravdu všiml, jak voní citronová tráva.
Tělo si pamatuje každou laskavost, kterou mu projevíš.
A možná právě díky těmhle „obyčejným“ krokům, o kterých píšu,
jsem začal víc žít ve svém těle – ne jen vedle něj.
Jestli hledáš začátek, není třeba víc než se právě dnes zeptat:
Co bych mohl jíst tak, aby mi bylo lehčeji – nejen na váze, ale i na duši?
A odpověď? Tu už máš. Právě jsi ji dočetl.
Komentáře
Okomentovat